2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Szakmai kiadvány a munkanélküliségről

„Az Észak-alföldi Régióban élek, és minden nap találkozom a munkanélküliség problémájával. Nehéz az elhelyezkedés a képzett, diplomával rendelkező álláskeresőknek, a szakképzettséggel nem rendelkezők ugyancsak kedvezőtlen helyzetben vannak” – írja Dr. Oláh Judit, aki a foglalkoztatottság aktuális kérdéseire keresi a válaszokat az Észak-alföldi Régióban.

„A probléma pedig összetett, mivel magas az alacsony iskolai végzettségűek száma, gondok vannak a szociális ellátórendszerrel, kevés munkahelyteremtő beruházás jön létre. Az évek folyamán gyakorlatilag minden magyar családot érintett valamilyen mértékben.” – írja Dr. Oláh Judit. – „Könyvemben az Észak-alföldi Régió munkaerő-piaci helyzetét kívánom bemutatni az évekre vonatkozóan, természetesen az egész országban illetve az Európai Unió az Észak-alföldi Régióban tapasztalható magas munkanélküliség kialakulásának okaira regionális és helyi vonatkozásban egyaránt.”

Dr. Oláh Judit munkájában kiemelt figyelmet fordít az Ukrán munkavállalók munkaerő-piaci jellemzőire, a foglalkoztatás új forrásaira a vidéki közösségek vagyonteremtő képességének elősegítése érdekében, valamint a közfoglalkoztatás szerepére és jelentőségére Hajdúböszörmény város életében és a közfoglalkoztatásban résztvevők vonatkozásában.

„Témaválasztásom oka az, hogy a foglalkoztatáspolitikai eszközök működtetése óta egyetlen eszköz sem került ennyire az érdeklődés középpontjába, egyetlen foglalkoztatási támogatás sem osztotta meg ilyen mértékben a közvéleményt. A jogalkotók szándékával már tisztában vagyunk a közfoglalkoztatás célját illetően, a médiában is nap, mint nap elhangzanak egymásnak ellentmondó vélemények, azonban az abban résztvevők véleménye és érzése meghatározó jelentőségű egy program sikerességének vagy megbukásának eldöntéséhez.

Regionális kutatásom tudományos jelentőségét adja az foglalkoztatáspolitikai intézkedések megalapozásához való hozzájárulás, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések segítése vizsgálatokkal, elemzésekkel, továbbá a kutatási eredmények hasznosításának segítése.”

A projekt az MNVH Elnökségének értékelése és javaslata alapján, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek