2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Robot költözött Tiszaújvárosba – Újított a Tisza Automotive

Robot költözött Tiszaújvárosba – Újított a Tisza Automotive

A korábban is a legmodernebb technológiákat és gépállományt alkalmazó Tisza Automotive 2014-ben tovább növelte gépparkját. Egy új technológia bevezetéséhez ugyanis a dán ipari robotkarokat gyártó cég, az Universal Robots termékével, egy UR10-es robotkarral bővültek.

A műanyag termékek feldolgozásával és összeszerelésével foglalkozó tiszaújvárosi Tisza Automotive Kft. számára kiemelten fontos, hogy a megrendelőit a lehető legprecízebb és leghatékonyabb módszerekkel szolgálhassa ki. A rendelkezésre álló gépparkot ezért folyamatosan megújítják és bővítik; ennek a folyamatnak a részeként érkezett meg 2014-ben a gyár egyik legifjabb tagja, a dán Universal Robots UR10-es ipari robotkarja.
Miért éppen robot?
Bár sokszor felmerül ellenérvként, hogy a robotok kiszoríthatják az emberi munkaerőt, az Universal Robots eszközei, valamint a Tisza Automotive esetében ez egyáltalán nem igaz. Egy új technológia, valamint új munkafolyamat bevezetéséhez fordultak az automatizált segítséghez, ahol a teljes folyamat lebonyolításában a roboton kívül szakemberek is részt vesznek. Az így alkalmazott technológia lehetővé teszi, hogy rövidebb ciklusidővel, a korábban tapasztaltaknál jóval rugalmasabban készüljön el a produktum.
Az autóiparban hasznosítandó műanyag termékek ultrahangos hegesztése során az UR10-es segít a hegesztő készülék megfelelő pozícióba helyezésében, miután ember kollégái előkészítették a megmunkálandó darabokat.
A döntéstől az installálásig
A robot előkészítését, programozását, valamint installálását a komáromi székhelyű B&O Engineering végezte, akikre a rugalmas és költséghatékony hozzáállás miatt esett a választás. A döntés megfelelőségét igazolta az előkészítési időszak is, melynek során a cég bebizonyí-totta, hogy munkájukat nagy részletességgel, odafigyeléssel végzik. Az eszköz tervezésétől az üzembe helyezéséig közel 14 hétre volt szükség, mely idő alatt megtörtént többek között a speciális hegesztőfej legyártása, a robot programozása, majd ezt követően a helyszíni beállítása is – ismertette Borsos Balázs, a B&O Engineering ügyvezetője a cég szerepét a folyamatban.

Az így beszerelésre került UR10-es azonban messze nemcsak egy robot, mondta Vámosi György a Tisza Automotive karbantartási vezetője, hanem egy hasznos munkatárs, aki a kollégákkal együtt dolgozva hozzájárul a cég jövőbeli sikereihez.
Az UNIVERSAL ROBOTS A/S  
Az Universal Robots egy dán ipari robotgyártó vállalat. 2005-ben alakult azzal a kimondott céllal, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a robotikát. A kezdeményezés eredménye egy könnyebb, rugalmasabb és környezetbarátabb robotkar lett, ami forradalmasította az ipari robotok piacát, amelyet korábban nagy, nehézkes és drága gépek uraltak. Az Universal Robots olyan robotkarokat fejleszt és értékesít, melyek az iparág egyhangú és fárasztó folyamatait automatizálják, és egyúttal hatékonyabbá is teszik. Így az üzemek valódi és értékes munkakörökben tudják alkalmazni dolgozóikat. Az Universal Robots-nak jelenleg közel 100 alkalmazottja van. A teljes fejlesztési és gyártási folyamatokra a dániai Odensében kerül sor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum