2022. 08. 17. szerda

Jácint
1 EUR 404 HUF
1 GBP 480 HUF

Projekttalálkozó Szirmabesenyőn

A múlt hét péntekén projekttalálkozót tartottak Szirmabesenyőn, ahol a helyi Önkormányzat és a Kassai Erdészeti Vállalat (Mestské lesy Košice, a.s. – a második legnagyobb szlovákiai város erdészete) képviselői egyeztették közös környezeti nevelési kezdeményezésük elkövetkező lépéseit.

Ezen szervezetek a FORBEST – Környezeti nevelés és képzés erdei iskolákban című projekt kedvezményezettjei, amit az Európai Unió az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon keresztül támogat.
A projekt célja, hogy javítsa a hiányzó vagy alacsony szintű környezeti tudatosságot a gyermekek és a fiatalok körében, ezáltal csökkentve a változó természeti környezettel kapcsolatos jövőbeli kihívásokat és hatásokat. A természettel és éghajlattal kapcsolatos számos negatív jelenség az alacsony környezettudatosságban, a rossz hozzáállásban és a természeti erőforrások gondatlan használatában gyökerezik.
A szükséges változások nem politikai nyilatkozatok és aláírt dokumentumok hatására indulnak el, hanem az egyszerű emberek, a világ lakói cselekedeteinek megváltoztatásával. A projekt ehhez a változáshoz kíván hozzájárulni innovatív környezetvédelmi oktatás és képzés segítségével. Az erdei környezet az innovatív elemekkel (versenyekkel, kihívásokkal és problémamegoldó módszerekkel) kiegészítve nagy hatást fog gyakorolni a gyerekek szemléletére és tudatosságára.

Vezető kedvezményezettként Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata a saját területén, a Szirmay-kastély mellett (Miskolc vonzáskörzetében) kialakít egy szabadtéri oktatási, képzési és információs létesítményt, amely az iskolás gyerekek, nyári táborok lakói és turisták számára is elérhető lesz. A létesítmény a tanév során szabadtéri tanteremként fog működni, amely az innovatív környezeti oktatásra fókuszál.

Szlovák oldalon a projektbeli partner, a Kassai Erdészeti Vállalat külvárosi, leromlott állapotú erdészháza kerül átalakításra egész évben nyitva tartó nemzetközi környezeti oktatási központtá az európai fiatalok és gyerekek számára. A központ iskolarendszerű szolgáltatásokhoz, képzésekhez, szabadidős tevékenységekhez és nyári táborokhoz fog szolgáltatásokat nyújtani. Az innovatív megközelítés része, hogy erdészek és civil szervezetek (meghívott oktatóként) tartanak majd órákat az iskolások részére.

A Kassai Erdészeti Vállalat, mint régóta FSC (Erdőgondnoksági Tanács) tanúsítvánnyal rendelkező szervezet úgy véli, hogy a környezetvédelmi oktatási tevékenység és az erdei pedagógia a közönségkapcsolati munka (PR) fontos része.
A projekt megvalósulását iskoláin keresztül Kassa városa is támogatja.

Az építési munkákkal párhuzamosan a megvalósításba bevont szakemberek egy kétnyelvű környezeti nevelési kézikönyvet fejlesztenek, valamint képzések alkalmával megosztják a saját országaikban használt oktatási és képzési módszereket.
Az év során a létesítményeket, a kézikönyvet és valamennyi képzési tapasztalatot kipróbálják és használják mindkét helyszínen, szlovák és magyar vegyes diákcsoportok táborainak keretében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek