2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF

Óriási a kereslet az elektromos autókra

Idén is elindult a környezetbarát elektromos autók ártámogatási pályázata, a hétüléses modelleket választó nagycsaládos vásárlók akár 5 millió forintos kedvezményt is kaphatnak a vételárból. Mindez jó eséllyel tovább ösztönzi a piacvezető Használtautó.hu keresési statisztikái szerint amúgy is fokozódó érdeklődést a villanyautók iránt: az állami támogatás miatt megeshet, hogy év végére 20 ezer példányosra bővül a zöld autóparkunk.
2020-ban ugrásszerűen, 66%-kal bővült az új elektromos autók piaca – a 3047 tisztán elektromos modell forgalomba helyezéséhez számottevően hozzájárult a 2020. május 20-án bejelentett szerzési támogatás is.
„A tavalyi pályázat rekordrohamot hozott. A keret 27 óra alatt kimerült, azonban az érdeklődés továbbra is megvan az elektromos autók iránt. Ezt nemcsak a nagyrészt a korábbi pályázati támogatással megvásárolt új autók már 1000 feletti száma mutatja, hanem az is, hogy az új autókat is kínáló Használtautó.hu-n 2021 első négy hónapjában csaknem kétszer annyi keresést indítottak elektromos autókra, mint tavaly” – elemezte az adatokat Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.
Az új elektromos autók hazai piacát a Datahouse Kft-től származó információk alapján tavaly és az idei év eddigi részében is a Kia e-Niro vezette, míg a Használtautó.hu felületén tavaly és idén is az első teljes értékű villanyautónak számító Nissan Leaf bizonyult a legnépszerűbbnek. Követői a Tesla Model S, Model 3 és Model X szériák. A piac élénkülését az is jelzi, hogy az idei év első négy hónapjában már több mint fele annyian kerestek Leafre, mint a tavalyi év egészében.
Újabb támogatás viheti feljebb az eladásokat
A hazánkban futó több mint 30 ezer zöld rendszámos autó közül 2021. április végéig 14 411 volt tisztán elektromos. Az állami támogatásnak köszönhetően megeshet, hogy év végére a hazai – helyi szinten – emissziómentes autópark 20 ezer példányosra bővüljön. Ugyanis a kormány idén június 14. és július 2., augusztus 9. és augusztus 27. között, valamint október 11-től legkésőbb 2022. június 1-ig (vagy a keret kimerüléséig) újabb 1-1 milliárd forintos keretösszegből támogatja a környezetbarát, elektromos autók vásárlását. Az összesen 3 milliárd forintos keret erejéig immár 12 millió forintos vételárig lehet igénybe venni a 2,5 millió forintos támogatást, míg a drágább modellekhez, 15 millió forintig, immár 1,5 millió forintos ártámogatás pályázható. Újdonság, hogy a 7-9 személyes modellek esetén 14 millió forintig járhat a 2,5 milliós, 17 millió forintig a 1,5 millió forintos ártámogatás.
Ráadásul a 7-9 üléses villanyautót választó nagycsaládosok összevonhatják a számukra a 7-9 üléses modellekhez kínált 2,5 milliós és a villanyautók 1,5-2,5 milliós támogatását. Vagyis akár 5 millió forintos támogatáshoz juthatnak 14 millió forintos listaárig, míg a 17 millió forint alatti és legalább hétüléses elektromos modelleket 3 millió forintos támogatással vásárolhatják meg. Fontos újítás a tavalyihoz képest, hogy a pályázat benyújtásának már feltétele a pályázati kiírás napja utáni megrendelés megléte, így a támogatást csakis valós vásárlók fogják megkapni.
A folyamatosan bővülő villanyautó-kínálat közben nemcsak felfelé bővült. „A Dacia először hazánkban forgalmazott elektromos kisautójának, a Springnek és az állami támogatásnak hála már 4 millió forint alatt is kapható vadonatúj villanyautó. Használt elektromos modell természetesen még ennél is olcsóbban kapható, a Használtautó.hu felületén jelenleg több mint 1600 elektromos modell közül választhatunk. A már viszonylag modern, de 10 év körüli legolcsóbb példányok, mint a Citroën C-Zero és a Peugeot iOn, kicsivel 2 millió forint alatt kínálkoznak, a legtöbbször keresett Nissan Leaf pedig 2,4 millió forint körül startol” – tette hozzá Katona Mátyás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum