2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Opten: a meghatározó vállalkozások között csökken a külföldi cégek súlya

Opten: a meghatározó vállalkozások között csökken a külföldi cégek súlya

A meghatározó vállalkozások körében csökken a külföldi érdekeltségű cégek aránya, jelentősen megnőtt ugyanis a hazai érdekeltségű vállalatok száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felméréséből.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a közleményben ismerteti: az elmúlt öt évben
2-3 százalékkal csökkent a külföldi tulajdonosok súlya, elsősorban az 1 milliárd forint feletti árbevételű társaságok között. Számuk nem változott érdemben, arányuk azért csökkent, mert a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma jelentősen megnőtt a 100 millió és az 1 milliárd forint feletti árbevételű cégek körében is.

A tradicionális szereplőnek számító Németország és Ausztria szerepe az Opten szerint az átlagnál is jobban csökken. A német érdekeltségű cégek száma mintegy 15 százalékkal, míg az osztrákoké közel
10 százalékkal mérséklődött az elmúlt 5 évben.
Az ukrán tulajdonosokhoz köthető cégek száma ugyanakkor 40 százalékkal nőtt, és ezzel Ukrajna felkerült a toplista 2. helyére Németország mögé. Pertics Richárd szerint a tapasztalat az, hogy az ukrán kapcsolatú cégek jelentős része nem valódi gazdasági érdeket tükröz, hanem a cégtemetés egyik “szürke” formája.

Azok a cégek, amelyeknek a tulajdonosai között külföldi cégek vagy magánszemélyek is vannak, mintegy 760 ezer alkalmazottnak adnak munkát, és foglalkoztatottaik száma jelentősen növekszik.
Pertics Richárd szerint a külföldiek súlyának csökkenése nem feltétlenül pozitív. A külföldi érdekeltségű társaságok tőkeellátottsága ugyanis sokkal jobb, ezáltal stabilisabbak, ami sok esetben támaszpontokat jelent a rendkívül elaprózódott és tőkeszegény hazai cégstruktúrában, ennek további hígulása nem segíti a hosszú távú stabilitást – fejti ki a közleményben.

Az igazgató szerint a negatívumok között kell megemlíteni ugyanakkor, hogy a külföldi tulajdonosok által felvett átlagos osztalék nagyságrendekkel haladja meg a hazai tulajdonosok által felvettet, és a kivett pénzt – az adók megfizetése után – feltehetőleg ki viszik az országból. A hazai üzleti etika alacsony szintje mellett léteznek alternatív módszerek az adó optimalizálására és a cégekben keletkezett jövedelmek kivételére – hívja fel a figyelmet.

Forrás: mti

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum