2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Novak: nincs gazdasági akadálya, hogy Ukrajna orosz gázt vegyen

Novak: nincs gazdasági akadálya, hogy Ukrajna orosz gázt vegyen

Oroszország előteremtett Ukrajnának minden feltételt ahhoz, hogy orosz gázt vegyen és szivattyúzzon a földalatti gáztárolókba és ennek nincs semmiféle gazdasági akadálya – írja a TASS Alekszander Novákra, Oroszország energiaügyi miniszterére hivatkozva. „Minden egyes feltétel létrejött ahhoz Ukrajnának, hogy gázt vegyen és szivattyúzzon. Az pedig, hogy most nem szivattyúz gázt, nem gazdasági kérdés. Ez vagy a Naftogaz pénzének hiányának a kérdése, vagy pedig a helyzet kiéleződésének akarata az ukrán oldalról” – mondta Novak.

A miniszter kiemelte, hogy az életben lévő gázszerződések szerint nincs szükség kiegészítő szerződésekre az Ukrajnába való gázszállításra vagy az európai tranzitra. „A gázvásárláshoz és szivattyúzáshoz minden egyes feltétel adott, és versenyképes árat biztosítottunk. Nincs szükség semmiféle új kiegészítésekre” – mondta az orosz miniszter egyben megjegyezve, hogy mégis készen állnak egy kiegészítés aláírására, ha abban szerepelni fognak Ukrajna kötelezettségei a gázvásárlást illetően, és az Európai Bizottság kötelezettsége a gázvásárlás finanszírozására probléma esetén.

„Ha Ukrajna augusztusban nem kezdi meg a gázszivattyúzását, akkor rizikóssá válik a szükséges 19 milliárd köbméter gáz további megszerzése… Ez a rizikó műszaki jellegű, mert fizikailag képtelenek lesznek, hogy ennyi gázt szivattyúzzanak” – mondta Novak. Ukrajna földalatti gáztárolóiban jelenleg 12,5 milliárd köbméter gáz van. Az Ukrajna és Oroszország között életben lévő szerződés szerint az ukránok naponta 114 millió köbméter gázt vehetnek Oroszországtól, ezért az őszi-téli időszakra szükséges gázmennyiség megszerzéséhez nagyjából két hónapi gázszivattyúzására van szükség.

Novak nyilatkozatából az is kiderült, hogy az év végéig a villamos energia szállításról is szerződést kell kötniük Ukrajnával. „A következő évben még lesznek tárgyalások az árat és a mennyiséget illetően” – mondta Novak megjegyezve, hogy a tervek szerint 1500 megawatt villamos energiáról van szó. Ukrajna jelen pillanatban leállította az Oroszországból való villamos energia importját. Emiatt felülvizsgálták az Ukrajnából a Krím-félszigetre való villamos energiaszállítást is. „Az Inter RAO már átírta a júliusi szerződést és már az új tarifák szerint fogják szállítani a villamos energiát a Krím félszigetre. Tavaly 3,46 rubelbe került, aztán megállapodtunk 2,99 rubelre való csökkentésére. Ez azzal volt megalapozva, hogy a téli időszakban adtunk nekik villamos energiát Oroszországból. Ezek az árak annál is alacsonyabbak voltak, mint ami az ő piacaikon vannak. Nekik a 2,99 rubelért árult gáz veszteségesnek minősül. Megegyeztünk, hogy 3,42 rubelre emelkednek az árak és ez nem politikai döntés” – mondta Novak.

Forrás: TASS

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum