2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Négy év alatt 24 milliárd forinttal nőtt az étkezési támogatás

Négy év alatt 24 milliárd forinttal nőtt az étkezési támogatás

Hatalmas előrelépés történt a térítésmentes és a kedvezményes étkeztetés támogatásában 2010 és 2014 között: 24 milliárd forinttal, vagyis 83 százalékkal többet fordít erre a célra az állam – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára hétfői, székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós közölte, hogy 2010-ben 28,7 milliárd forintot fordított, míg idén már 52,6 milliárd forintot fordít a kormány bölcsődei, óvodai, iskolai és kollégiumi étkeztetésre. A támogatások révén a rászorulók napi egyszeri meleg- és kétszeri hidegétkezéshez jutnak.

 

Megjegyezte: 366 ezer gyermek kap ingyenes étkezést, és ötven százalékos térítést kell fizetni mintegy 202 ezer gyermek után.

 

Az államtitkár kiemelte: azok a gyerekek részesülnek ingyenes étkezésben, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 37 ezer forintot. Szintén 100 százalékos támogatásban részesülnek azok a családok, ahol tartósan beteg vagy rokkant gyermeket nevelnek, illetve ahol a szülő egyedül neveli gyermekét és az egy főre jutó kereset nem haladja meg a 39 900 forintot.

 

Hozzátette: 50 százalékos térítést kell fizetniük azoknak a családoknak, ahol az egy főre jutó jövedelem magasabb, de súlyos fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyermeket, valamint három vagy annál több gyermeket nevelnek.

 

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a támogatási rendszer megmarad a jövőben is, de kiterjesztik azokra a családokra, ahol rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek vannak, ám “valamilyen oknál fogva” sem bölcsődébe, sem óvodába nem járnak, vagy koruk miatt “kiestek az iskolából”. Jelezte, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós élelmiszersegélyt a jövőben közvetlenül a minisztérium osztja el, ami jelentősen javít az eddigi bonyolult és nehézkes elosztáson.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek