2023. 12. 3. vasárnap

Ferenc, Olívia
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

Magyarországon ezen a héten zajlik a diákok pénzügyi tudatosságának és vállalkozási ismereteinek fejlesztését célzó eseménysorozat, a PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. Miskolci szempontból a PÉNZ7 legfontosabb napja a szerdai volt.
A Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete, a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központtal együttműködve 2019. február 27-én tizenharmadik alkalommal rendezte meg Szakmai Napját, melynek témái a tavaszi szemeszterben hagyományosan a pénzügyi kultúra köré csoportosulnak.
„FINNTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Konferencia” címet viselő nemzetközi konferencia évről évre szakmai kapcsolódást és párbeszédet teremt az egyetemi oktatók, hallgatók és a hitelintézeti szektor szakemberei között. A Miskolci Egyetemen lezajlott rendezvény a PÉNZ7 országos pénzügyi és vállalkozási kultúrafejlesztő programsorozatának kiemelt tudományos eseménye volt.
Prof. Dr. Pál Tibor, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy napjainkban különösen fontosnak tartja a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amelynek elengedhetetlen előfeltétele a téma minél szélesebb körű tudományos feldolgozása – a pénzügyi kultúra ennek megfelelően továbbra is a Pénzügyi és Számviteli Intézet egyik fő kutatási területe. Emlékeztetett rá, hogy több szemeszter óta sikeresen folyik a Magyarországon elsőként a Miskolci Egyetemen bevezetett „Pénzügyi kultúra” tantárgy oktatása, amelyhez az Intézet oktatói által készített angol és magyar nyelvű szakkönyvek is kapcsolódnak.
Dr. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára első oktatási intézményként a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának adta át a Pénzügyi kultúra nagykövete díjat az országos FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat kiépítésének megalapozásáért. Kovács Levente, a plenáris ülés szekcióvezetőjeként hangsúlyozta, hogy az általános és középiskolai PÉNZ7 tanórák támogatása valamint az egyetemi FINTELLIGENCE pénzügyi oktatási csomópontok létrehozása és működtetése a diákok legfiatalabb csoportjaitól a tudományos szintekig juttatja el széles körűen, korosztályoknak megfelelően a pénzügyi és vállalkozási alapismereteket. Ilyen sokrétű és nagy volumenű pénzügyi kultúrafejlesztési összefogás, amit hazánk valósít meg, jelenleg egyedülálló.
Gion Gábor a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára megköszönve a szervezők meghívását elmondta, hogy otthon érzi magát a Miskolci Egyetemen, hiszen több mint 15 éves szakmai kapcsolat fűzi a Pénzügyi és Számviteli Intézethez, amelynek címzetes egyetemi docense.
A pénzügyi szolgáltatásoknak hazánkban és a világon intenzív fejlődési időszakát tapasztalhatjuk. Technológiai téren két fő kihívással szembesülnek a bankszektor szereplői; egyrészt haladniuk kell a technológiai innováció útján – mindezt a meglévő informatikai rendszerek folyamatos, stabil működtetése közben.
Másrészt fontos kihívás az ügyfelek szokásainak pontos megismerése, és a szolgáltatások piaci igényekhez igazítása, egyre jellemzőbb személyre szabása, amelyet kisebb, új látásmóddal belépő piaci szereplők gyakran nagy rugalmassággal tudnak kezelni. A gazdaságfejlesztést szem előtt tartva megnyugtató látni, hogy a bankpiac több szereplője is megértette és megválaszolja a változó környezet ezen kihívásait. A szabályozó versenysemleges környezetet kíván teremteni a meglévő és az újonnan belépő piaci szereplők számára.
A fogyasztói tudatosság fejlesztése meghatározó aktuális feladat, amiben elismerést érdemel a bankszektor, a piaci szereplők aktivitása, hiszen így messzebbre tekintve a rövid távú profitérdekeknél segítik az ügyfelek megalapozott döntéseit.
A konferencia 3 szekciójában – számos további szakértő közreműködésével – átfogóan kerültek áttekintésre a pénzügyi kultúra aktualitásai, kutatásának és fejlesztésnek feladatai.
A nemzetközi szakmai fórum délutáni programja abban a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrumban zajlott, amely szűk egy évvel ezelőtt (a tavalyi konferencia keretében) az országban elsőként Miskolcon nyitotta meg kapuit. A miskolci pénzügyi oktatóterem csak egy a folyamatosan bővülő FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat tagjai közül. Hasonlók már működnek a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és hamarosan átadásra kerül a következő helyszín a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amit várhatóan továbbiak követnek majd. Ezeken a helyszíneken összesen több száz tanóra és program zajlott és több ezer középiskolás és egyetemista diák fordult meg megnyitásuk óta.
Gion Gábor és Kovács Levente a konferenciát megelőzően, a reggeli órákban a PÉNZ7 prominens önkénteseinek táborát gyarapítva tartottak középiskolai tanórákat a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai számára.
A PÉNZ7 programjai országosan és Miskolcon egyaránt folytatódnak. Az önkéntesek egész héten járják az ország középiskoláit pénzügyi témájú tanórák keretében. Csütörtökön a Pécsi Tudományegyetemen rendezik meg a FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs konferenciát. Szintén csütörtökön a Miskolci Egyetemen a Happy Data Day Meetup keretében kerül sor a hetek óta zajló Pénzügyi Adatvizualizációs Verseny döntőjére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ahol a szívbetegség kezdődik
Szívelégtelenség és szívünk megváltozott energia-anyagcseréje  A szív és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak világszerte. 1  Ált…