2021. 09. 16. csütörtök

Edit
1 EUR 349 HUF
1 GBP 408 HUF

Mellékállása van? Így alakulnak a járulékai

Sok emberben fejében megfordul, hogy főállása mellé mellékállást is vállal. Ekkor merülhet fel kérdésként, hogy a főállás melletti mellékállás milyen formában valósuljon meg, továbbá  milyen járulékfizetési kötelezettséget von maga után.

 

Van-e a másodállás vállalásának feltétele Magyarországon?

 

A hatályos jogszabály szerint nincs akadálya annak, hogy valaki másodállást vállaljon Magyarországon. Amennyiben úgy döntünk, hogy másodállást vállalunk, abban az esetben ajánlatos ezt írásban jelezni a főállás munkaadója felé, mert a Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a felek kötelesek egymással kölcsönösen együttműködni, egymást tájékoztatni.

 

Például ha a munkaszerződésünkben, tájékoztatónkban szerepel, hogy másodállásunkat kötelesek vagyunk a munkáltató felé bejelenteni és ezt elmulasztjuk és utólag szerez róla tudomást a munkaadó, akkor ez a tett súlyos kötelezettségszegésnek is minősülhet, adott esetben akár rendkívüli felmondással elküldhető a kötelességszegő.

Egyéni vállalkozás indítása munkaviszony mellett

A munkavállaló munkaviszony mellett –amennyiben a munkaszerződése ezt nem tiltja – egyéni vállalkozás indítását vagy gazdasági társaság alapítását is véghez viheti, mint egyéni vállalkozó, gazdasági társaság tagja is tevékenykedhet.

Ebben az esetben, ha a főállásunkban legalább heti 36 órában be vagyunk jelentve és a munkaadónk a  kötelező minimálbér vagy szakmásított minimálbér után megfizeti a járulékokat akkor munkaviszony melletti egyéni-, társas vállalkozónak minősülünk és a gazdasági társaságunkban mentesülhetünk a járulékfizetési kötelezettség alól.

KATA adózás esetében, ha máshol van legalább heti 36 órás jogviszonyunk (több jogviszony összeszámítandó) akkor a tételes adó 50 ezer forint helyett 25 ezer forint havonta.

Hány nap szabadság jár?

 

Engedélyezték a főállás mellett a másodállás vállalását, és felmerül a kérdés, hogy mi lesz az éves szabadságok sorsa. Az a helyzet, hogy mindkét munkahelyen a munkáltató megállapítja törvényileg, hogy mennyi szabadság és pótszabadság jár. Lehetőségünk van arra, hogy ha az egyik munkahelyünkön szabadságot veszünk ki, a másik munkahelyünkön dolgozhatunk a szabadság teljes ideje alatt.

 

Milyen járulékai lesznek a mellékállásnak?

 

Munkaadót terhelő járulékok:

Az új munkaviszony létesítésénél a munkáltató biztosítja afelől a munkavállalót, hogy biztosítottként be lesz jelentve az adóhatóság felé.

 

A munkaadó a bruttó munkabér után köteles 17,5 % szociális hozzájárulási adó és  1,5 % szakképzési hozzájárulás kifizetésére a hatóság felé.

 

Fontosnak tartjuk megemlíteni a foglalkoztatók számára igen előnyös kisvállalati adó (KIVA) választásának lehetőségét, ugyanis ez az adózási forma a foglalkoztatás növelésére, a bérek emelésére ösztönöz. A KIVA kiváltja az előzőekben ismertetett szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. A KIVA mértéke jelenleg 13%, azaz 6% adóelőnyt biztosít.

 

Munkavállalót terhelő járulékok:

 

A munkavállalótól levonják a 15% szja-t, a 10% nyugdíjbiztosítási járulékot, a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a 3%-nyi pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, ezen felül még 1,5% munkaerőpiaci járulékot is. A másodállás befolyásolja a nyugdíj kiszámítását, a másodállásban töltött évek is beleszámítanak a nyugdíjba.

 

Lehet-e egyéb módja annak, hogy plusz bevételt szerezzünk a főállás mellett?

 

Nemcsak a másodállás vállalása lehet megoldás, ha plusz bevételhez szeretnénk jutni. További lehetőségek közé tartozik a megbízásos szerződés, a fentebb már említett vállalkozás alapítás, esetleg ha adószámos magánszemélyek vagyunk. Ezeknél a jogviszonyoknál eltérő a bejelentés módja és hogy milyen kötelező és vállalt adó- és járulékok fizetését kell megejteni.

 

Ennek fortélyairól, lehetőségeiről és a gyakorlati lebonyolításáról a PGM Expert könyvelői segítséget nyújtanak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gömörszőlősi Őszelő kulturális nap az ország mesés csücskében, a Szíves Fogadó közösségi ház átadásával és a Gömöri Termékbolt megnyitásával.  …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum