2022. 05. 17. kedd

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 458 HUF

Mellékállása van? Így alakulnak a járulékai

Sok emberben fejében megfordul, hogy főállása mellé mellékállást is vállal. Ekkor merülhet fel kérdésként, hogy a főállás melletti mellékállás milyen formában valósuljon meg, továbbá  milyen járulékfizetési kötelezettséget von maga után.

 

Van-e a másodállás vállalásának feltétele Magyarországon?

 

A hatályos jogszabály szerint nincs akadálya annak, hogy valaki másodállást vállaljon Magyarországon. Amennyiben úgy döntünk, hogy másodállást vállalunk, abban az esetben ajánlatos ezt írásban jelezni a főállás munkaadója felé, mert a Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a felek kötelesek egymással kölcsönösen együttműködni, egymást tájékoztatni.

 

Például ha a munkaszerződésünkben, tájékoztatónkban szerepel, hogy másodállásunkat kötelesek vagyunk a munkáltató felé bejelenteni és ezt elmulasztjuk és utólag szerez róla tudomást a munkaadó, akkor ez a tett súlyos kötelezettségszegésnek is minősülhet, adott esetben akár rendkívüli felmondással elküldhető a kötelességszegő.

Egyéni vállalkozás indítása munkaviszony mellett

A munkavállaló munkaviszony mellett –amennyiben a munkaszerződése ezt nem tiltja – egyéni vállalkozás indítását vagy gazdasági társaság alapítását is véghez viheti, mint egyéni vállalkozó, gazdasági társaság tagja is tevékenykedhet.

Ebben az esetben, ha a főállásunkban legalább heti 36 órában be vagyunk jelentve és a munkaadónk a  kötelező minimálbér vagy szakmásított minimálbér után megfizeti a járulékokat akkor munkaviszony melletti egyéni-, társas vállalkozónak minősülünk és a gazdasági társaságunkban mentesülhetünk a járulékfizetési kötelezettség alól.

KATA adózás esetében, ha máshol van legalább heti 36 órás jogviszonyunk (több jogviszony összeszámítandó) akkor a tételes adó 50 ezer forint helyett 25 ezer forint havonta.

Hány nap szabadság jár?

 

Engedélyezték a főállás mellett a másodállás vállalását, és felmerül a kérdés, hogy mi lesz az éves szabadságok sorsa. Az a helyzet, hogy mindkét munkahelyen a munkáltató megállapítja törvényileg, hogy mennyi szabadság és pótszabadság jár. Lehetőségünk van arra, hogy ha az egyik munkahelyünkön szabadságot veszünk ki, a másik munkahelyünkön dolgozhatunk a szabadság teljes ideje alatt.

 

Milyen járulékai lesznek a mellékállásnak?

 

Munkaadót terhelő járulékok:

Az új munkaviszony létesítésénél a munkáltató biztosítja afelől a munkavállalót, hogy biztosítottként be lesz jelentve az adóhatóság felé.

 

A munkaadó a bruttó munkabér után köteles 17,5 % szociális hozzájárulási adó és  1,5 % szakképzési hozzájárulás kifizetésére a hatóság felé.

 

Fontosnak tartjuk megemlíteni a foglalkoztatók számára igen előnyös kisvállalati adó (KIVA) választásának lehetőségét, ugyanis ez az adózási forma a foglalkoztatás növelésére, a bérek emelésére ösztönöz. A KIVA kiváltja az előzőekben ismertetett szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. A KIVA mértéke jelenleg 13%, azaz 6% adóelőnyt biztosít.

 

Munkavállalót terhelő járulékok:

 

A munkavállalótól levonják a 15% szja-t, a 10% nyugdíjbiztosítási járulékot, a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a 3%-nyi pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, ezen felül még 1,5% munkaerőpiaci járulékot is. A másodállás befolyásolja a nyugdíj kiszámítását, a másodállásban töltött évek is beleszámítanak a nyugdíjba.

 

Lehet-e egyéb módja annak, hogy plusz bevételt szerezzünk a főállás mellett?

 

Nemcsak a másodállás vállalása lehet megoldás, ha plusz bevételhez szeretnénk jutni. További lehetőségek közé tartozik a megbízásos szerződés, a fentebb már említett vállalkozás alapítás, esetleg ha adószámos magánszemélyek vagyunk. Ezeknél a jogviszonyoknál eltérő a bejelentés módja és hogy milyen kötelező és vállalt adó- és járulékok fizetését kell megejteni.

 

Ennek fortélyairól, lehetőségeiről és a gyakorlati lebonyolításáról a PGM Expert könyvelői segítséget nyújtanak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

I. Debreceni Szakmafesztivál
Május 14-én rendezték meg először, ámde hagyományteremtő jelleggel az I. Debreceni Szakmafesztivál, amelyen több mint 30 kiállító vett részt, hogy meg…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum