2022. 08. 8. hétfő

László
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF

Megtérül az oktatásba fektetett pénz

Sikeres a duális képzés a Boschnál

A Bosch továbbfejleszti tanműhelyét, és egyre több diákot fogad miskolci gyárában

 OECD-jelentés Magyarországról: fontos szerepük van a szakképzésben a céges tanműhelyeknek

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) a héten hozta nyilvánosságra Magyarországról szóló, legfrissebb országjelentését. Ebben a szervezet megállapítja, hogy a bevezetett duális szakképzésben fontos szerepet játszanak a céges tanműhelyek: az, hogy a diákok cégeknél, szakemberek mellett sajátíthatják el a szakmájukat, segít a későbbi elhelyezkedésben. A Bosch csoport a mérnökszakma támogatása mellett nagy jelentőséget tulajdonít a technikusok és szakmunkások magas színvonalú képzésének is. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárában az idei 2013/2014-es tanévben 24 diák kezdte meg üzemi gyakorlatát, s az első félév sikeresen zárult.

Az OECD nemcsak a magyar országjelentésében foglalkozott a szakképzés és a gyakorlati képzés fontosságával, hanem legutóbbi, oktatásról szóló jelentésében is megerősítette: megtérülnek az oktatás fejlesztését és a fiatalok foglalkoztathatóságának javítását célzó befektetések. 2012 szeptemberében indult a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában az a két Bosch osztály, amely gyártósori gépbeállítókat és mechatronikai technikusokat képez. A szakképzésben részt vevő 24 diák az első tanévet az iskolában töltötte az elméleti alapismeretek megszerzésével, az idei tanévtől, vagyis 2013 szeptemberétől pedig már heti kétszer gyakorlati képzést is kapnak a Boschnál. A gépbeállító tanulók a Bosch 3 lépcsős betanulási programjában vesznek részt, melynek első lépése egy moduláris képzés, ezt követi a rendszerszemléletű képzés az úgynevezett tanulószigeten, harmadik lépésként pedig Bosch szakemberei mellett tanulhatják meg a szakmát.

A mechatronikai technikus szakképesítésben végzett technikusok alkalmassá válnak például a mechatronikai berendezések javítására, gépek és rendszerek összeépítésére, elektromos, pneumatikus, hidraulikus irányítások felépítésére és tesztelésére, valamint ipari gyártórendszerek üzemeltetésére. A tervek szerint a 2015-ös tanévben már 96 diák gyakorlati képzését tudják ellátni a miskolci Bosch gyárban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek