2021. 07. 27. kedd

Olga, Liliána
1 EUR 359 HUF
1 GBP 420 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kutatás-fejlesztéssel tervezi a jövőt hazánkban a Bosch cégcsoport

Kutatás-fejlesztéssel tervezi a jövőt hazánkban a Bosch cégcsoport

Hazánk gazdaságának versenyképessége azon áll, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a negyedik ipari forradalom generálta változásokhoz – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Robert Bosch Power Tool Kft. és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. új tanműhelyének átadó ünnepségén, csütörtökön, Miskolcon.


Az új létesítményt a miskolci vállalat 15. születésnapján avatták fel.

A nemzetgazdasági miniszter leszögezte: a Bosch összesen mintegy 290 millió forint kormányzati támogatással megvalósuló miskolci tanműhelyfejlesztései a kormány, a vállalat és a diákok érdekeit egyaránt szolgálja.

Hozzátette: a Bosch cégcsoport hangsúlyos eleme a magyar és német gazdasági kapcsolatoknak. Németország pedig rendkívül fontos gazdasági partnere hazánknak, ugyanis az exportunk és importunk 25 százaléka kapcsolódik német cégekhez. A magyar gazdaság teljesítőképességének pedig 35-40 százaléka függ attól, Németország hogyan teljesít. De mindez arra is igaz, hogy ha mi jól teljesítünk, akkor az benne van Németország jó teljesítményében – fogalmazott a miniszter.

Rámutatott, hogy az olcsó munkaerőre alapozott versenyképesség ma már a múlté, sokkal nagyobb ereje van az oktatás és az iparvállalatok jó együttműködésének.

Varga Mihály hozzátette: ahhoz, hogy ezt elérjük, versenyképes felsőoktatásra van szükségünk, szakképzési rendszerünknek alkalmazkodnia kell a gazdaság igényeihez, valamint a siker elképzelhetetlen az együttműködésre kész, a digitális technológia alkalmazásában vezető szerepet játszó és képzésben is részt vállaló nagyvállalatok nélkül.

Varga Mihály hangsúlyozta: a tudomány, a felsőfokú képzés és az ipar kapcsolatának erősítése egyszerre szolgálja a termelővállalatok, a felsőfokú képzés és a gazdaság érdekeit. Ennek érdekében a kormány kidolgozta a magyar gazdaság versenyképességének növelését szolgáló stratégiákat és programokat. A miniszter hozzátette, hogy mindezek a lépések már a gazdasági növekedés versenyképességi feltételeinek minőségi javítására irányulnak.

A tárcavezető kiemelte: a kormány támogatásának része van abban, hogy Magyarországon egyre sokrétűbb az ipar és az egyetemi kutatóközpontok együttműködése. A cél egy olyan hosszútávon is fenntartható és piaci szemléletű működési modell kialakítása, amely a termelésben és a szolgáltatások terén hasznosítható eredményeket hoz.

Varga Mihály a Bosch új tanműhelyéről szólva elmondta: a vállalat piacvezető pozíciót vívott ki az Ipar 4.0 oktatási-képzési rendszerek tekintetében. Az itt tanulók a szakma elsajátításával egy időben tudják megszerezni a gyakorlati tapasztalatot is, mindezt a lehető legmodernebb környezetben, a legújabb ismereteket alkalmazva. Ez pedig egyértelmű versenyelőny lesz számukra az elhelyezkedés során – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a Bosch nem követője, hanem alakítója a világ gazdasági változásainak és ennek támogatása nemcsak a cég, hanem hazánk érdeke is.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke úgy fogalmazott: a Bosch a magyar közép- és felsőoktatási intézmények, valamint a hazai kutatóintézetek megbízható partnere. Véleménye szerint a Miskolcon folyó kutatás-fejlesztési munka eredményeként a miskolciak néhány éven belül azzal szembesülhetnek, hogy világszerte olyan eszközöket gyárt a cég, amelyeket a Borsodi megyeszékhelyen fejlesztettek ki.

Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy Body and Systems Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte: vállalatuk működése során folyamatosan bővült a termékkör és állandósultak a fejlesztések. Hangsúlyozta, hogy mindez nem történhetett volna meg a térség befogadó készsége nélkül. A cég beágyazottságát a régióban az bizonyítja a legjobban, hogy beszállítóként munkát adnak az észak-magyarországi régió számos kis- és középvállalkozásának, együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetemmel, nemzetközi óvodát és iskolát alapított, idén pedig közel 170 diák ült be az iskolapadba a két Bosch üzem duális képzésén belül.

Rámutatott: a Bosch a közelmúltban több olyan projektet indított el, amely a következő 15 évben is biztosítja a magyarországi cég eredményességét. A “Korszerű anyagok és intelligens technológiák létrehozása” című, a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ kutatói hálózatának keretében indított, egymilliárd forintos ráfordítással járó projekthez a vállalat 500 millió forint támogatást kapott. A szintén konzorciumi együttműködésben a közeljövőben elinduló Thermal Systems nevű program 600 milliós költségéhez pedig 300 millió forint állami támogatást ítélt meg a kormány.

Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett rá, hogy 2002-ben az első termék, amely lekerült a gyártószalagról egy deltacsiszoló volt. Az első évben még 39 ezer szerszámot gyártottak, 2016-ban már 10 milliót. A 38 ezer négyzetméteren elterülő cég 2400 embernek ad munkát, a kutatás-fejlesztés területén 150 szakember dolgozik.

A Bosch csoport magyarországi érdekeltségei tavaly 1149 milliárd forint árbevételt értek el, a beruházások értéke meghaladta a 72 milliárd forintot. A foglalkoztatottak száma hazánkban 2016-ban 14 200 volt.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Archívum

Menü

Archívum