2022. 05. 28. szombat

Emil, Csanád
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF

Kulcs Kínához – Shandong, a 100 milliós barát!

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke és Yang Dongqi, Shandong tartomány (Kína) főtitkár-helyettese szerdán délelőtt a Megyeházán ünnepélyes keretek közt kézjegyével látta el a 2012-ben között partneri megállapodás megújítását célzó Megállapodás baráti együttműködési kapcsolatok létesítéséről című dokumentumot.

A két térség közt az elsődleges összekötőkapocs a shandongi központú Wanhua vegyipari konszern, amely 2011-ben a kazincbarcikai Borsodchemet megvásárolva szerzett pozíciót megyénkben, s talán az egész országban a legnagyobb kínai befektető. A jó példát látva további shandongi cégeket is érdekel a megjelenés lehetősége, amit a közelmúltban megyénkben járt, az együttműködés megújítását előkészítő delegáció is megerősített.

A shandongiak kedden érkeztek Miskolcra, városnézés után Kazincbarcikán, a Wanhua-Borsodchemmel ismerkedtek, szerdán délelőtt pedig a megyei önkormányzat vendégei voltak. A tárgyaláson részt vett dr. Kovács János, megyei főjegyző is.

Török Dezső vetített prezentációban mutatta be Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatását, a megyei önkormányzatot, megyénk gazdaságföldrajzát, legfontosabb értékeit a nemzeti parkoktól a termál vizen át a tokaji borig, valamint az uniós finanszírozású Terület- és Teéepülésfejlesztési Operatív Program (TOP) megyei keretének a felhasználását. Kiemelte az ipari vonatkozásokat, például az ipari parkok bővítését, a barnamezős iparterületek rekultivációját. Szólt a tisztaszén technológia meghonosításával kapcsolatos törekvésekről is- amely azonnal felkeltette a kínaiak érdeklődését. Jelezte, hogy a nagy cégek mellett szeretnék bevonni az együttműködésbe a KKV szektort is. Ezzel kapcsolatban számítanak a BOKIK és NAK partnerségére.  Az alkalmat megragadva meghívta Shandongot a jövő évi megyei gazdasági fórumra és üzletember találkozóra.

A közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy a most aláírásra kerülő dokumentum a 2012-ben kötött együttműködési megállapodás felfrissítése, aktualizálása.

Yang Dongqi fő vonalakban bemutatta Shandongot (Santung), amely területe mintegy másfélszerese hazánkénak, a lakossága meghaladja a 100 millió főt, jövedelemtermelésben a 3. Kína tartományai közül, 3345 km tengerpartja van. Az ősi kínai kultúrát felvillantva megemlítette, hogy itt van a Taj-hegy, a taoizmus legszentebb helye, egykoron itt született Konfuciusz, a világhírű filozófus, keleti bölcs, s nem utolsó sorban itt van a Wanhua csoport központja, de informatikában és a high-tech területén is jól állnak. Az ipar mellett pedig erős a mezőgazdaságuk is, amiről mindent elmond, hogy Kínában az elsők.

Yang Dongqi megígérte, hogy az együttműködés erősítésének keretében több jó kínai céget fognak bemutatni és hasonló borsodiakat szeretnének megismerni.  A mezőgazdaság és agrárkutatás terén is látnak lehetőségeket, például mezőgazdasági gépgyártás terén, de Tokaj-Hegyalja is felkeltette érdeklődésüket. Az emberi és kulturális cserét is szeretnék fejleszteni. Az  Egy övezet, egy út (új Selyemút) elv mentén szeretne Shandong tartomány is erősíteni az európai kapcsolatait. Ezt szolgálja a mai nap is.

Fotó:Az eszmecserét követően Török Dezső és  Yang Dongqi ünnepélyesen aláírták a dokumentumot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum