2022. 08. 8. hétfő

László
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF

Középpontban a gazdaságfejlesztés

Nagy volt az érdeklődés a konferenciasorozat miskolci rendezvényén

Felgyorsult az uniós források lehívása, esély van a teljes pénzügyi keret felhasználására – hangzott el   pénteken,  a Széchenyi Programiroda Tavaszi konferencia című rendezvényén a Megyeházán.

Az országos konferenciasorozatot azért indították útjára, hogy a gazdasági élet szereplői,  vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek képviselői első kézből juthatnak információhoz a fejlesztési elképzelésekről, illetve elmondhassák ötleteiket, javaslataikat, kérdéseikre pedig választ kapjanak a programiroda szakértőitől.

– A cél egyértelmű, fő fókuszban, nem csak országosan, hanem itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a munkahelyteremtés és a gazdaságélénkítés szerepel. Ez eddig is  így volt, de most nagy lehetőség előtt állunk, a következő, 2014-20 közötti pénzügyi ciklus forrásaira vonatkozóan olyan tervet készítsünk, amely valóban célzottan, azokon a beavatkozási pontokon segíti megyénk felzárkózását – hazánk kitörését, a gazdasági növekedés elindítását– amelyek mindannyiunk számára biztos jövőt, családjainknak biztos megélhetést, vállalkozásainknak pedig működést  jelentenek– foglalta össze a prioritásokat dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.  Kiemelte, hogy a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásához szükség van az érintett felek közti konzultációra, javaslatokra, hogy minél jobban működjön a forrásbevonás folyamata, a foglalkoztatás bővítése. A konferencia ennek a folyamatnak egyik fontos állomása.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy egyszerre két uniós fejlesztési ciklusról van szó, a 2007-13 és a 2014-20 közöttiről. Az előbbi keretében mintegy 8200 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, ez a Magyarországon megvalósuló teljes fejlesztési körnek mintegy 97 százalékát adja. Éppen ezért a kormány 2010-ben célul tűzte ki, hogy az intézményrendszer alkalmas legyen a rendelkezésre álló források teljes felhasználására. Az intézkedések hatására látványosan felgyorsult a folyamat.

– Amire a ciklus végére érünk valóban képesek leszünk ezeket a forrásokat lehívni – közölte Csepreghy Nándor. A mintegy 8200 milliárd forint 99 százaléka meg lett hirdetve és oda is lett ítélve különböző pályázatok keretében. A konferencia résztvevőinek a feladata, hogy sikeresen befejezzék a pályázataikat, közben fel kell készülniuk a következő ciklusra, ami azért is lényeges, mivel minden eddiginél nagyobb egy főre jutó támogatás áll majd Magyarország rendelkezésére, amit a lehető leghatékonyabban kell felhasználni. Ezzel kapcsolatban kiemelte a megyei önkormányzatok és regionális fejlesztési ügynökségek gazdaságfejlesztésben betöltött szerepét.

A rendezvényen részt vett többek közt és kifejtette gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Deé András, a Széchenyi Programiroda Észak-magyarországi regionális igazgatója.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek