2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 377 HUF
1 GBP 436 HUF

Ki kell ma a lendületbe jövő munkaerőpiacnak?

A járvány által elgáncsolt munkaerőpiac ismét erőre kap – ezt igazolják a miskolci HR szolgáltatók tapasztalatai is. Minden szektorban élénkül a kereslet. A verseny a munkáltatói és a munkavállalói oldalon egyaránt nagy a legkeresettebb munkakörök betöltésekor, ezért érdemes az álláspályázatokat tanácsadói segítséggel személyre és igényekre szabni.

  Mindkét oldalt támogatja ebben ingyenes szolgáltatásaival a Miskolci Foglalkoztatási Paktum tanácsadói csapata.
Néhány hónapos visszaesés után, tavaly májustól, folyamatosan kúszott vissza a munkaerő iránti kereslet. Ugyan a járvány kezdetekor, tavaly tavasszal a gyors, és számos esetben inkább rövidtávú munkáltatói intézkedések nehezítették az újrakezdést, a következő hullámokban a leépítések helyett inkább újragondolt létszámgazdálkodási stratégiákkal készültek a cégek, így hatékonyabban és rugalmasabban tudták kezelni a helyzetet.

Ennek köszönhetően ma már a Miskolcon jelen lévő HR-szolgáltatók, a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégek azt tapasztalják, hogy a kékgalléros, azon belül is a betanított munkavállalók a tavalyi év második felére többségében újra el tudtak helyezkedni. Vannak olyan szektorok és régiók, ahol ismét a munkaerőhiány okoz problémát. Juhász Csongor, a ProHuman ügyvezető igazgatója tapasztalataik alapján arról tájékoztatta a Miskolci Foglalkoztatási Paktumirodát, hogy már jelenleg is vannak cégek, ahol rövid idő alatt akár több száz munkatársra is szükség lenne: „a legkeresettebb munkakörök továbbra is a termelési és gyártósori pozíciók, valamint az ezt kiszolgáló feladatkörök, például a gépkezelő és beállító, technikusi és karbantartói pozíciók. Ugyanígy nagy a kereslet az élelmiszeriparban, a raktári munkakörök és a szakképzett logisztikai munkatársak – például targoncavezetők – iránt. Sok árufeltöltőt, eladót, fuvarozót is keresnek. Az építőipar is kezd magára találni, egyre nagyobb az igény a villamossági szerelők, géplakatosok, esztergályosok, festő-mázolók munkájára.” Ezt erősítette meg az EastJob ügyvezetője, Kiss Krisztina is, aki szerint „a munkaerőpiac mára felvette újra a régi lendületet és előkerülnek a hiányszakmák, ezek jellemzően a technikus, a hegesztő, vagy a legtöbb szakipari munka, de a PLC programozó is. Mérnöki területen a minőségügyi mérnök a legkeresettebb. Azonban ezek az igények még nincsenek ott, ahol korábban voltak.”

Az erősödésére tehát még szüksége van a termelőiparnak, mint ahogyan a pandémia miatt leginkább sújtott turizmusnak és vendéglátásnak is. A koronavírus a legnagyobb visszaesést éppen itt, a HORECA szektorban okozta, amely magával rántotta valamelyest a szálláshelyeket, éttermeket, kávéházakat kiszolgáló agráripari vállalkozásokat is. Mellettük pedig erősen érintettek voltak a kiskereskedelmi egységek, valamint az ellátási láncban az autóipar és annak közvetlen beszállító hálózata. Ha időszakosan is, de jelentősen visszaesett a munkaerőigény ez utóbbi ágazatban.

A Miskolcon is munkaerő-közvetítéssel és – kölcsönzéssel foglalkozó Trenkwalder folyamatosan monitorozza a megye munkaerőpiacát; ez alapján pedig bizakodók. Nógrádi József, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta: „A megye munkaerőpiaci helyzete kedvezőbb az arról élő sztereotípiáknál. Jelenleg országosan több mint 3000 munkáltatói igényt tartunk nyilván. Ebből a szellemi állások 8 százalékára, a fizikai állásoknak pedig 11 százalékára Borsod-Abaúj-Zemplénből érkezik az igény.
A mi rendszerünkben a kereslet betanított munkaerőre, karbantartókra, technikusokra, illetve villamosmérnökökre a legnagyobb. Érdemes folyamatosan figyelni a nyitott pozíciókat, mivel sok új munkaerőigényes beruházás indul a térségben a közeljövőben.”
Munkavállalói szempontból mindenképp ígéretes, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye az új beruházások megyénkénti rangsorában az ötödik a Trenkwalder felmérése szerint: Borsod megyében több mint 20 kiemelkedő beruházás történt az elmúlt években, ennek értéke meghaladta a 610 milliárd forintot, és nagyságrendileg 4-5 ezer új munkahelyet ígért. Ezek többsége éppen a COVID által kezdetben leginkább sújtott autóipari beruházások, valamint néhány olyan fogyasztási termékeket gyártó cég, amelyek termelése a második hullámot követően újra felpörgött.
A gyártó szektor szereplői a javuló kilátásoknak köszönhetően igyekeznek visszaállni a pandémia előtti termelési ütemekre, és pozitív jövőre tekintő attitűd jellemzi őket. Fokozott ütemben pótolják a járvány alatt leállt vagy lelassult technológiai fejlesztéseket is. De ahogyan a szolgáltatói, úgy a gyártó szektorban is nehézségek jelentkeznek a meghirdetett pozíciók újbóli betöltésénél: kevesebb jelöltet találni egy-egy pozícióra, ez pedig növeli a toborzásra fordított erőforrásokat, változtat a stratégiákon. A munkaerő-felvétel nehézségei főként a kvalifikáltabb munkavállalók iránt igényt támasztó iparágakat érintik. Közülük is kiemelkedik az autóipar és annak beszállítói, valamint az idegenforgalom és vendéglátás.

Utóbbi szektorban a dolgozók bizonytalansága is fokozza a problémát. A Trenkwalder tapasztalatai szerint azok sem mernek visszatérni eredeti szakmájukhoz, akik ideiglenesnek gondolták más területen történő elhelyezkedésüket – akár minimális átképzéssel. A pályamódosítók száma érdemben mégsem változtatott a munkaerőpiaci helyzeten. Az álláskeresők körében kialakult inkább egy újabb csoport: a passzív és kiváró álláskeresők köre – mutatott rá a ProHuman. A járványhelyzetet követően ők lehetnek azok, akik frissülést hoznak a régiós munkaerőpiacra, ha megfelelő feltételeket találva elhelyezkednek.

A munkaerő Miskolcon tartásában fontos szerepet tölt be a Miskolci Foglalkoztatási Paktum. Szolgáltatásaival egyaránt támogatja a nyitott pozícióval rendelkező cégeket és az álláskeresőket. A vállalkozásoknak hátteret biztosít a HR folyamatokhoz, a partnerségépítéshez, tájékoztatást ad a bér-és járuléktámogatásokról, továbbá a foglalkoztatásbővítést szolgáló bértámogatásokról. Minden támogatást megad azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek nem rendelkeznek HR szakemberrel. Segít összekötni őket a potenciális munkavállalókkal. A Paktum tanácsadói az álláskeresőket pedig a pályázásfolyamatára készítik fel az önéletrajz írástól a próbainterjún át a munkakörnyezetbe történő beilleszkedésig.   

Bővebb információ a paktumiroda@miskolcholding.hu e-mail címen./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek