2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF

Jövedelemigazolás ügyintézésének módjai

Bármikor szükség lehet az adóköteles jövedelem hiteles igazolására, ezért a jövedelemigazolások kiállítása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt tevékenysége.

A NAV által kiadott jövedelemigazolás a kiállítás napján fennálló állapotnak megfelelően hitelesen tanúsítja az adózóra vonatkozó adott, bevallással lezárt adóévre bevallott összes adóköteles jövedelmét és a fizetendő adót. Az illetékmentes jövedelemigazolást a hivatal az adózó kérelmére állítja ki, amit be lehet nyújtani ügyfélkapun  az IGAZOL nevű formanyomtatványon vagy a NAV telefonos Ügyféltájékoztatási és Ügyintézői rendszerében – a rendszer használatára vonatkozó TEL jelű nyomtatványon alapuló regisztrációt követően – szóban, az adóhivatalnál ügyfélfogadási időben személyesen , vagy postán is.

Az igazolás kiadásának határideje hat nap. Adateltérés vagy hiányosság esetén  az adózó felszólítást kap, és ebben az esetben az igazoláskiadási határidő meghosszabbodik.

Az elkészült igazolásokat az adózó személyesen, vagy postán benyújtott, illetve a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerében előterjesztett kérelem esetében papíron, az ügyfél kérésének megfelelően személyesen vagy postán kapja meg. Az elektronikusan  kérelmezett jövedelemigazolásokat a NAV az adózó választása szerint elektronikusan vagy postán küldi meg, vagy személyesen adja át a kérelemben megjelölt ügyfélszolgálaton. Amennyiben a kérelemben az adózó elektronikusan kérte az igazolás továbbítását, a NAV minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel látja el, amelyet az adózó  Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer (KR) értesítési tárhelyére küld meg. Az elektronikusan kiállított hivatalos irat azonban csak elektronikus formában érvényes.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum