2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 406 HUF
1 GBP 482 HUF

Háló az E.ON megbízásából

A közösség erejére épít az európai díjas tartozásrendező program

Áramdíj-tartozást felhalmozott családok számára hirdetett tartozásrendező programot a Családjainkért Alapítvány az E.ON felkérésére. A programba került zalaegerszegi családok nem csupán pénzbeli segítséget kapnak, hanem egy képzésen is részt vesznek. A hasonló problémákkal küzdő családok közösséget alkotva, egymást támogatva dolgoznak hétről-hétre azon, hogy – miután tartozásukat a Háló program segítségével rendezik – gazdálkodásuk tudatossá és tervezetté váljon, egyensúlyi helyzetüket tartósan, a programot követően is fenntartsák.

„Anyagi támogatást adni kétségkívül nagy segítség. Hatása azonban gyakran csupán átmeneti, nem jelent tartós megoldást. Az E.ON Háló programban azt a célt tűztük ki, hogy miután a programban részt vevő családok tartozásaikat rendezték, hosszú távon is képessé váljanak az elért egyensúlyi állapot fenntartására. A program során ezért az anyagi támogatás mellett az ismeretek bővítése is kiemelt szerepet kap. Mindezt pedig a közösség megtartó ereje, a közös tanulás, tapasztalat megosztás lehetősége erősíti. Hasonló problémákkal küzdő családok találkoznak a programhoz kapcsolódó kiscsoportos képz&e acute;s során, ahol közösségben, tapasztalataikat megosztva haladnak háztartási gazdálkodásuk egyensúlyba hozása felé. A programban részt vevő családok így új ismeretek birtokában, egymásra és a programban összefogott segítők hálózatára támaszkodva válnak képessé arra, hogy hosszú távon is megőrizzék az elért eredményeket”- mondta el a 40 órás tréning egyik találkozója alkalmával Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. Ügyfélközpontúság és működés fejlesztési igazgatója.

A programban olyan családok vesznek részt, akik vállalták, hogy együttműködnek egy számukra egyénileg kidolgozott hátralékkezelési terv kialakításában és annak megvalósításában. A program segítségével 30.000 és 400.000 forint közötti nagyságrendű tartozásaikat rendezik. A családok hosszú távú stabilitását segíti a program, ahol családi gazdálkodásra és munkaerő-piaci készségfejlesztésre irányuló képzést kapnak, energiatudatossági ismereteket szerezhetnek, illetve a családi gazdálkodásukat átvilágító tanácsadói konzultációra is lehetőség van.

„A program alapgondolata az, hogy olyanoknak szól, akik akarnak és képesek is a kapott segítséggel nem csak talpra állni, hanem talpon maradni. Akik még tudnak és akarnak pénzügyi és személyes erőforrást mozgósítani. A költségvetés átvilágításakor minden mozgósítható anyagi, személyi és környezeti erőforrást végigvesznek a résztvevők. Ezek a családok gyakran rejtőzködnek, szégyellik magukat a miatt, hogy – sokszor önhibájukon kívül – közüzemi díjtartozást halmoztak fel, az első találkozások során ezt kell feloldanunk – mondta Medveczky Andrea, a Családjainkért Alapítvány szakmai vezetője, a program egyik kidolgozója és trén ere.

A 2012-ben útjára indított pályázati program az elmúlt években az ország számos településen valósult már meg sikerrel. Zalaegerszegen a megyében elsőként van lehetőségük csatlakozni a programhoz az áramdíj-fizetési gondokkal küzdő családoknak. Ez az egyedülálló tartozásrendező program 2013-ban elnyerte az Európai CSR díjat.

A program és a kapcsolódó tréningek a Családjainkért Alapítvány szervezésében valósulnak meg. Munkájukat Zalaegerszegen a helyszín biztosításával, helyismeretükkel a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ szakemberei támogatják, akik mind a családok kiválasztásában, mind a programon való végigkísérésében és az után követésben kiemelt szerepet vállalnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek