2021. 10. 16. szombat

Gál
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Gazdasági együttműködési lehetőségekről tárgyalt Londonban Szabó László

Gazdasági együttműködési lehetőségekről tárgyalt Londonban Szabó László

 (MTI) – Ipari és mezőgazdasági együttműködési lehetőségekről tárgyalt Londonban Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.
A magyar szakpolitikus mások mellett találkozott Dominic Jermeyvel, a UK Trade & Investment (UKTI) beruházási és kereskedelem-fejlesztési szervezet vezetőjével, valamint Lord Francis Maude külkereskedelemért és befektetés-ösztönzésért felelős államtitkárral. Szabó László csütörtökön munkaebéden vett részt a Magyarországon jelenlévő brit nagyvállalatok képviselőivel.
Megbeszélései után, csütörtök este az MTI-nek elmondta: a UKTI vezetőjével tartott tárgyalásán egyértelművé vált, hogy Magyarországhoz hasonlóan Nagy-Britannia számára is nagyon fontos a mezőgazdaság, a brit termelők aktívan érdeklődnek az Európán kívüli piacok iránt is, és ehhez partnereket keresnek.
Szabó László szerint ebben Magyarország akár a híd szerepét is betöltheti, mivel hagyományosan “jó márkanévnek” számít a közép-ázsiai régióban és olyan afrikai országokban is, amelyek nem teljesen önellátók élelmiszerből.
Magyarország sok ilyen piacon már jelen van, de számos esetben a kis- és középvállalatoknak egyrészt finanszírozási segítségre lenne szükségük, másrészt segítheti a piaci hozzáférést komplementer jellegű technológiák felvonultatása, és ennek alapján remélhető a brit partnerekkel közös exportprogramok létrejötte – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.
Hozzátette: mindemellett kiemelt cél a magas minőségű magyar agrártermékek nagy-britanniai exportja.
Szabó László elmondta: szóba került, hogy Magyarország az elmúlt években autóipari gyártásfejlesztési-kutatási központtá fejlődött a közép- és kelet-európai térségben, és ezen a területen is együttműködést tud ajánlani a brit partnereknek.
Magyarország ebben az ágazatban is kedvező munkaerőköltséget, kiemelkedő szakértelmet és kapacitásokat kínál, ezért felajánlotta a brit partnereknek, hogy akár márkák életben tartásában vagy felélesztésében is segíteni tud. A német gyártók is felfedezték maguknak Magyarországot, emellett a húsz legnagyobb autóalkatrész-gyártó közül tizenöt jelen van Magyarországon, így van mozgástér a fejlődésre – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.
Hozzátette: a magyar autóipari munkaerő-állomány akár Kínával összemérve is versenyképes.
Szóba került emellett a londoni megbeszéléseken a gyógyszeripar is, és kedvező hír, hogy a GlaxoSmithKline (GSK) – amelynek egyik legnagyobb oltóanyag-gyártó központja Magyarországon van – további magyarországi beruházásokat fontolgat – mondta Szabó László.
A pénzügyi-üzleti szektor képviselőivel tartott megbeszélésen elhangzott, hogy a “sokszor unortodoxnak mondott” magyar gazdaságpolitika a jelek szerint meghozta eredményét, növekedési pályára állítva a magyar gazdaságot. Ezt elismerik és látják a londoni pénzügyi szakértők, azzal együtt is, hogy sokuk szerint lenne mit javítani a Magyarországgal kapcsolatos közfelfogáson. Teljesen egyértelmű azonban, hogy aki ismeri Magyarországot, és nem ragad meg az általánosságok szintjén, az elismeri a magyar gazdaság teljesítményét – hangsúlyozta londoni tárgyalásai után Szabó László.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum