2021. 10. 16. szombat

Gál
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

Felsőzsolca város utóellenőrzését zárta le az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte Felsőzsolca Város Önkormányzata utóellenőrzését. Az ÁSZ még 2012-2013-ban értékelte az önkormányzat pénzügyi gazdálkodási helyzetét és szabályszerűségét, a mostani utóellenőrzés pedig a javaslatok hasznosítására elkészített intézkedési terv végrehajtásának értékelésére irányult. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat az intézkedési tervben előírt 11 időszerűvé vált feladat közül 8-at végrehajtott, valamint 3-at részben teljesített.  
A 2011. július 1-jétől hatályos új számvevőszéki törvény előírása szerint az ellenőrzött szervezetek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslatainak hasznosítása érdekében intézkedési terv készítésére kötelezettek. Ezzel lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka, az ÁSZ ellenőrzési tevékenységében pedig megjelent az önálló utóellenőrzések rendszere. Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít ellenőrzési megállapításai fokozottabb hasznosítására, amely visszacsatolást jelent a döntéshozók és egyben az ellenőrzött szervezetek számára.  

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca önkormányzatánál most lezárult utóellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy az ellenőrzött önkormányzat végrehajtotta-e az ÁSZ által elfogadott intézkedési tervben meghatározott feladatokat. Az ellenőrzés nem terjedt ki a pénzügyi helyzet értékelésére, azonban az intézkedések minősítése során az ÁSZ figyelembe vette az időközben a jogszabályi előírásokban és a működés feltételeiben bekövetkezett változások hatását. Az ellenőrzött időszak az intézkedési terv ÁSZ-nak történt benyújtásától az utóellenőrzés megkezdéséig tartó időszak volt.  

Felsőzsolca város az ellenőrzött időszakban időszerűvé vált feladatait már részben, illetve az intézkedési tervben előírtaknak megfelelően végrehajtotta, ezáltal az ÁSZ javaslatai hasznosultak. Az intézkedési tervben előírt feladatok teljesítését az alábbi táblázat részletezi:

A pénzügyi egyensúly szerinti kockázati besorolás az alapján történt, hogy az egyensúly helyreállítása, fenntartása rövid/közép/hosszútávon ható intézkedések megtételét igényelte az adott önkormányzattól.  

Időszerű az intézkedés, ha annak végrehajtása az egyensúlyi helyzet megteremtése, illetve fenntartása érdekében, valamint a szabályozásbeli hiányosságok megszüntetése érdekében indokolt.  

Végrehajtottnak minősült az intézkedés, ha azt dokumentáltan, az ÁSZ által elfogadott intézkedési tervben előírt tartalommal hajtották végre. Részben teljesült, ha nem az előírt tartalommal és/vagy gyakorisággal intézkedtek. Nem teljesült, ha az intézkedési tervben foglaltakat elmulasztották, vagy dokumentálásáról nem gondoskodtak.

Az utóellenőrzésről szóló jelentésében az ÁSZ felhívta a figyelmet, hogy az intézkedési tervben előírt egyes feladatok végrehajtásával kapcsolatosan feltárt hiányosságok közepes kockázatot jelentenek a pénzügyi gazdálkodásra, annak szabályszerűségére. Az utóellenőrzésről szóló jelentés megtalálható a www.asz.hu honlapon. 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum