2021. 09. 25. szombat

Eufrozina, Kende
1 EUR 357 HUF
1 GBP 417 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Eredményes összefogás: minden eddiginél több diák tanul mezőgépésznek

Eredményes összefogás: minden eddiginél több diák tanul mezőgépésznek

Az agráriumban kell megtartani a jó szakembereket

A Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) a Földművelésügyi Minisztériummal karöltve indította el képzési és karrier programját, mely megoldást nyújt a mezőgazdaság szakemberhiányának megszüntetésére. A példaértékű összefogás eredményeit 2017. november 7-én megrendezett kerekasztal-beszélgetésen mutatták be, ahol további előremutató javaslatokat is megvitattak a szakmai szervezetek.

Az egy éve ismertetett, több mint 100 gépforgalmazó közös együttműködésével indított átfogó képzési és karrier program célja, hogy duális képzés keretében, gyakornoki és ösztöndíj programokkal támogassa a mezőgépész diákokat abban, hogy az oktatási intézményekkel együttműködő cégeknél gyakorlati órák és kurzusok keretében sajátíthassák el a naprakész tudást, ezzel biztos karrierlehetőséget nyújtva számukra. A MEGFOSZ éves szinten több mint 50 millió forintot fordít a „Legyél Te is mezőgépész” programra. A sikert mutatja, hogy míg 2013-ban kevesebb, mint 1200 diák választotta a mezőgépész területet továbbtanuláskor, idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve 2700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait. A tavaly évi mezőgép forgalom meghaladta a 250 milliárd forintot, idén pedig további növekedés várható. Ez a dinamikus fejlődés is mutatja, hogy folyamatos szakember utánpótlásra van szükség, már most 5000 mezőgépészre lenne szüksége az ágazatnak.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára megerősítette, hogy a szaktárca statisztikája szerint is dinamikus a fejlődés a mezőgépész területen az elmúlt évekhez képest az FM által fenntartott agrárszakképző iskolákban végzettek számát tekintve.

„A mezőgépész utánpótlás a Földművelésügyi Minisztériumnak is szívügye. Tárcánk a jövőben is támogatja a program kiterjesztését, hiszen a mezőgazdasági gépészet területén továbbra is nagy igény jelentkezik jól képzett szakemberekre. Idén az ország több megyéjében indult mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépjavító ill. mezőgazdasági gépésztechnikus képzés, mint a korábbi években. 2017 őszétől közel 230-cal több fiatal döntött a mezőgépész szakma mellett, mint tavaly.,” – vázolta fel az államtitkár.

„Az együttműködés és cselekvés mára kézzel fogható eredményeket hozott. Öt év alatt duplájára nőtt a mezőgazdasági gépésznek tanulók száma. Ez a jelentős növekedés azt mutatja, hogy vonzó karrierpályát látnak a mezőgépész szakmában a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A továbbiakban meg kell teremteni azokat a feltételeket is, hogy a most végzett diákok hosszú távon ebben a munkakörben maradjanak. A jó szakemberek megtartása csak úgy lehetséges, ha stabil jövőt, biztos keresetet biztosítunk számukra.” – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

„Az MKB Pénzügyi Csoport is a MEGFOSZ szakmai tevékenysége mellé állt, több tízmillió forintot biztosítunk a programra. Az MKB Euroleasing a mezőgazdasági eszközfinanszírozás piacvezetője, az MKB Bank  szervezett formában a pénzügyi tudatosságra neveli a jövő mezőgépészeit” – mondta el Bakonyi András MKB Bank Zrt. vállalati és treasury üzletág vezérigazgató helyettese.

Az iskolákat közös kampányok, nyílt napok és rendezvények megszervezése a tanulók és szakoktatók számára egyaránt hasznos és informatív online oktatási segédanyagokkal segítik a szervezetek.

A „Legyél Te is mezőgépész!” programról további információ itt érhető el: http://mezogepesz.hu/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum