2022. 05. 28. szombat

Emil, Csanád
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF

Egyre több cég vesz részt az MNB kötvényprogramjában

Egyre több cég vesz részt a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában, így a gazdasági lassulás ellenére is több milliárd forinthoz juthatnak

Közel 30 hazai cég bocsátott ki kötvényt a Növekedési Kötvényprogramban (NKP). A legutóbbi sikeres aukciót a Stelius Zrt. hajtotta végre, amivel 15 milliárd forint forrást vont be a társaság.  Az elsősorban vagyonkezeléssel, ingatlanüzemeltetéssel- és bérbeadással, valamint személyi fuvarozással foglalkozó csoport számára a hitelminősítés során és jogi oldalról is az EY adott támogatást.

Idén októberig már 43 hazai cég vett részt a Növekedési Kötvényprogramban, közülük 29 cég bocsátott ki kötvényt. A legnagyobb kibocsátást 44.4 milliárd forint értékben hazánk meghatározó lakóingaltan-fejlesztője, a Cordia Magyarország vitte véghez. Őket 40 milliárddal a Mercedes Benz, valamint 30 milliárddal a Duna Aszfalt követi.

 

Újabb jelentős kibocsátó

A Stelius Befektető Zrt. az ország egyik legnagyobb, kizárólag magyar tulajdonban lévő vállalatcsoportja, a hazai üzleti élet meghatározó szereplője, amely 15 milliárd forint forrást vont be egy sikeres kötvényaukciót követően 2020. szeptember 15-én. A plusz tőke fontos szerepet játszik a cégcsoport terveiben, mivel komoly üzleti kihívásokra számít a pénzügyi szolgáltatások, a műkereskedelmi tevékenység és ehhez kapcsolódó oktatás, a taxis személyszállítás, valamint az ingatlanfejlesztés és hasznosítás területén is.

 

Fontos mérföldkő ez a Stelius Zrt-t életében, örülünk, hogy a nemzetközi hitelminősítő is visszaigazolta a csoportunkban lévő üzleti potenciált és stabilitást, és befektetésre érdemes vállalatnak minősítettek bennünket. A kötvényprogram révén jelentős plusz források állnak így majd rendelkezésünkre a hosszú távú üzleti terveink megvalósításához. Legfontosabb feladatunk és egyben felelősségünk, hogy az általunk irányított üzletágakkal közösen felelősen és jól használjuk fel a kötvényprogram nyújtotta lehetőségeket” – emelte ki Slánicz Béla, a Stelius Befektetési Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

 

A közös felkészülés volt a siker titka

A sikeres kibocsátást jogi oldalról az EY Law tőkepiaci tranzakciós csapata támogatta, beleértve az információs dokumentum összeállítását, a kibocsátás során felmerülő szabályozási kérdésekben való támogatást. A tranzakció következő lépéseként segítik a kötvények bevezetését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xbond piacára. A kibocsátáshoz feltétlenül szükséges hitelminősítésre szintén az EY készítette fel a Stelius Zrt.-t. A tanácsadócég így már több mint 15 hazai vállalatnak segített abban, hogy meg tudjanak felelni a nemzetközi hitelminősítők elvárásainak.

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy egy újabb hazai céget támogathattunk a kötvénykibocsátásban és a tőzsdére lépésben. Ez is visszaigazolja, hogy az EY pénzügyi, stratégiai és jogi tanácsadói csapata olyan átfogó segítséget tud adni ebben a sokösszetevős folyamatban, amire a jelenlegi helyzetben kiemelkedő szüksége van a vállalatoknak” – nyilatkozta Gáspár Barna, az EY finanszírozási szakértője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum