2023. 12. 2. szombat

Melinda, Vivien
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Egyedülálló hegesztés-technológiai fejlesztő központot adtak át a Miskolci Egyetemen

Egyedülálló hegesztés-technológiai fejlesztő központot adtak át a Miskolci Egyetemen

A fejlesztő központként funkcionáló hegesztő robotcella a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének szakmai felügyelete mellett jött létre. Az átadó rendezvényen köszöntőt mondott többek mellett Dr. Deák Csaba, a Miskolci egyetem kancellára és Dr. Czap László intézményfejlesztési rektorhelyettes.
A robotcella berendezéseit a Rechnen Hegesztőház Kft., a Lorch Schweisstechnik GmbH. és az Urban Pack biztosította, a laboratórium szerves részét képező Robotmaster V7 hegesztés specifikus CAD/CAM szoftvert pedig a Pannoncad Kft. telepítette.
A rendezvény szakmai programját képezte Prof. Dr. Lukács János (FIEK igazgató), Andreas Schierl (LORCH GmbH közép-kelet-európai területi képviselő), Bodorkós Gergely, (RECHNEN Kft. ügyvezető igazgató), Urbán Tibor (Urban Pack értékesítési vezető), Benjámin Gábor és Gémes Pál (Pannoncad Kft. képviselők) és Prof. Dr. Mertinger Valéria (Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet igazgató) előadása. A rendezvényen szakmai előadást tartott továbbá Prof. Dr. Gerald Wilhelm, aki a LORCH fejlesztő mérnöke és a Müncheni Alkalmazott Tudományok Egyetemének (Munich University of Applied Sciences) professzora, és aki a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának vendégprofesszora.
A partner cégek és a Miskolci Egyetem között létrejött együttműködés keretében a RECHNEN biztosított egy KAWASAKI BA006N típusú fogyóelektródás ívhegesztő eljárással üzemelő hegesztő robotot, az ehhez szükséges biztonsági és védő felszerelésekkel kiegészítve. A hegesztéshez szükséges S-RoboMIG XT típusú áramforrást a LORCH cég szállítja. A minél szélesebb technológiai kihasználhatóság érdekében a RECHNEN cég telepített a robot mellé egy forgató berendezést, amely kéttengelyes kivitelű, részben a robot vezérléssel összekapcsolt, így univerzálisan, gyártmány
A Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) keretében megvalósult hegesztő robot laboratórium ünnepélyes átadására került sor 2019. február 21-én, a Miskolci Egyetemen.
A létrehozott hegesztő robot laboratórium fő célja olyan hegesztés-technológiai fejlesztő központként való működés, amely szolgálja a RECHNEN cég által megfogalmazott hegesztés-technológiai feladatok és új technológiák kidolgozását, a cég további hegesztési igényeit, közös szervezésű bemutatók megtartását, illetve az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben folyó kutató munkát és az oktatási feladatok ellátását az alap-, a mester-, a hegesztő szakmérnöki, a PhD és a posztdoktori képzés, valamint a mérnök továbbképzés területein.
Az így átadásra került összetett rendszer teljes értéke mintegy 35 millió forint, felszereltségét, összeállítását tekintve pedig egyedülálló a magyar felsőoktatási intézményekben.
kialakítástól függetlenül kivitelezhető a hegesztés. A rendszer lehetőségeit tovább bővíti egy
hegesztés specifikus CAD/CAM gyártástámogató szoftver, a Robotmaster V7, amely a PANNONCAD
Kft. jóvoltából áll rendelkezésre. A szoftver teljes egészében leképezi egy virtuálisan modellezett
munkatérben a robotcellát, így adott gyártmányhoz a robotpálya generálás off-line módon történhet,
amely nagymértékben meggyorsítja a robot programozás folyamatát. A robotcella egyesítve a
Robotmaster V7 szoftver előnyeivel új teret nyit a hegesztés ipari automatizálásában.
A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán 59 évvel ezelőtt, az országban először,
indult el hegesztő szakmérnök képzés, amelynek köszönhetően napjainkban a posztgraduális
képzésben résztvevő hallgatók az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) és a Nemzetközi Hegesztési
Intézet (IIW) által elfogadott európai (EWE) és világszintű (IWE) okleveleket vehetnek át. A hegesztő
szakmérnök képzés 26. évfolyamának első konzultációs hete egybeesett az átadó ünnepséggel, így –
kihasználva ezt a lehetőséget – Prof. Dr. Gerald Wilhelm előadását is hallhatták a megnyitón
résztvevők a védőgázas fogyóelektródás ívhegesztés korszerű eljárásváltozatai témakörében. A
LORCH céggel és a Müncheni Alkalmazott Tudományok Egyetemével való együttműködést tovább
szélesíti a Wilhelm professzor által kezdeményezett és részben finanszírozott, közös PhD kutatási
téma.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek