2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 406 HUF
1 GBP 482 HUF

Az egyetemisták is számítanak

Ha a gyermek felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, szüleinek már nem jár utána a családi pótlék. Azonban, ha van olyan tagja a családnak, aki után továbbra is jár a kedvezmény, az egyetemistát is figyelembe kell venni az összeg megállapításakor. Ez a családi kedvezményre is vonatkozik. A felsőfokon tanuló diák az eltartott kedvezményezett kategóriából a kedvezményezettek közé sorolódik.

A felsőoktatásban tanuló gyermeknek is lehet jelentősége a családi kedvezmény igénybevételénél, ha a szülőknek még két olyan eltartott gyermeke is van, akik után családi pótlékra jogosultak, és ezáltal a családi kedvezmény szempontjából e két gyermek kedvezményezett eltartottnak minősül.

Ebben az esetben a családi kedvezmény havi mértéke ugyanis 206 250 forint, amely a két kedvezményezett eltartott után igényelhető, vagyis 412 500 forint adóalap-kedvezmény vehető igénybe. A NAV honlapján (www.nav.gov.hu) megtalálható családikedvezmény-kalkulátor segít a számolásban.

A változás miatt új adóelőleg-nyilatkozatot kell adni a munkáltatónak, illetve a kifizetőnek, hogy az adóelőleg levonásakor már figyelembe vegye az új helyzetet.

További információ: 40/42-42-42, www.nav.gov.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek