2021. 12. 1. szerda

Elza
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az ÁSZ hozzájárul a könyvtárak átlátható gazdálkodásához

Az ÁSZ hozzájárul a könyvtárak átlátható gazdálkodásához

27 ellenőrzött könyvtárból 11 alakította ki a gazdálkodás és a vagyonvédelem alapvető feltételeit 2017-2018-ban – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék a nyilvános könyvtárak kockázatalapú ellenőrzése során, amely az első jelentés az ÁSZ megújított arculatával. Az ÁSZ a könyvtárak gazdálkodásának alapvető feltételeinek meglétét, illetve a gazdálkodásuk átláthatóságát értékelte. Négy könyvtárnál alapvető szabálytalanságok voltak, így ezek gazdálkodása magas kockázatot hordozott és további 12 könyvtár gazdálkodásában voltak lényeges kockázatok.

A könyvtárak felbecsülhetetlen nemzeti értékeket, az egyetemes kultúrához kapcsolódó dokumentumokat, gyűjteményeket őriznek. A könyvtári ellátás fenntartása és fejlesztése az állampolgárok és a közösségek egészére nézve kiemelkedő közérdek. Az ÁSZ az ellenőrzéseivel hozzájárul a könyvtárak átlátható és szabályszerű működéséhez.

Új módszertannal végzett ellenőrzés

A kockázatértékelésen alapuló, új módszertanú ellenőrzés a pénzügyi és vagyongazdálkodás lényeges területeire terjedt ki, és súlypontok meghatározásával lehetőséget biztosított a kockázatok beazonosítására. Az ellenőrzés hozzájárulhat a nyilvános könyvtárak ellenőrzésének nagyobb lefedettségéhez, támogatja a közpénzek felhasználásának és a közvagyon használatának szabályszerűségét, célszerűségét. A kockázatelemzés alapján ellenőrzött 27 nyilvános könyvtár nem reprezentálja a hazai könyvtárakat. 24 könyvtár önkormányzati fenntartású, ezek irányító szervei a települési vagy megyei önkormányzatok. Két könyvtár minisztériumi fenntartású, egy ellenőrzött könyvtár pedig központi költségvetési szerv fenntartásában látja el feladatait. Az ellenőrzött könyvtárak mindegyike önálló jogi személy.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A MyFarm kertek mellett hamarosan itt a Brancs, az első átfogó, magyar közösségi platform Újabb nagy dobásra készülnek a MyFarm közösségi kertek al…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum