2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 392 HUF
1 GBP 460 HUF

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ellenőrzése

Összefoglaló a sajtó számára a központi költségvetési szervek ellenőrzéséről – Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 

Az Állami Számvevőszék befejezte a jósvafői Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az igazgatóság a belső kontrollrendszerét nem működtette szabályszerűen, így nem volt biztosított a közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás. A pénzügyi-számviteli elektronikus információs rendszerből származó adatok megbízhatóságának hiányában az elszámoltathatóság és az átláthatóság feltételei nem voltak biztosítottak. A kontrollok kiépítettségi szintje nem támogatta a szervezet integritás elvű működését.

A nemzeti parkok olyan területek, amelyek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára. Magyarországon 10 nemzeti park van, amelyek területe összesen valamivel több mint 4800 négyzetkilométer, Magyarország területének mintegy 5%-a. Hazánk nemzeti parkjainak kezelői a nemzeti park igazgatóságok, amelyek költségvetési szervek, működési területük az egész országot lefedi.  Az egyes igazgatóságok a működési területükön ellátják a tájvédelmi körzetek és az országos jelentőségű természetvédelmi területek természetvédelmi kezelését is. Alapvető társadalmi érdek, hogy a jövő generációi is részesülhessenek a természeti értékekben, ehhez pedig szabályosan és átláthatóan működő nemzeti park igazgatóságokra van szükség. Ellenőrzéseivel az Állami Számvevőszék ehhez járul hozzá.

A jósvafői székhelyű Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közfeladata a területek védetté nyilvánítása, a védett és fokozottan védett területek, természeti értékek természetvédelmi kezelése, körzeti erdő- és vadgazdálkodási tervezés-előkészítés, állami vagyon kezelése, valamint a természetvédelmi bemutató, ismeretterjesztő, oktatási célú ökoturisztikai létesítmények fenntartásával és működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása. Az alapítói, fenntartói és irányítói jogokat a Földművelésügyi Minisztérium (2018. május 18-tól Agrárminisztérium) gyakorolja. A nemzeti park teljesített összes bevétele 2017-ben meghaladta a 3,7 milliárd Ft-ot, míg a teljesített összes kiadása több mint 1,3 milliárd forint volt. Az igazgatóság által kimutatott vagyon 2017 végére több mint 6,4  milliárd forint volt.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, mivel az igazgatóság nem működtetett kockázatkezelési rendszert, illetve integrált kockázatkezelési rendszert, nem rendelkezett iratkezelési szabályzattal, továbbá nem gondoskodott a monitoring rendszer működtetéséről, ezáltal nem biztosította a közpénzek, a közvagyon szabályos felhasználását.

Az igazgatóság pénzügyi és vagyongazdálkodása az ellenőrzött években nem volt szabályszerű.  A 2015-2017. évi mérleg tételeinek alátámasztásához nem állított össze leltárt, így a 2015-2017. évi költségvetési beszámolók nem adtak megbízható és valós összképet az igazgatóság vagyonáról, eszközeiről és forrásairól, azok alakulásáról. Az igazgatóság nem gondoskodott a számviteli beszámoló adatait magában foglaló pénzügyi-gazdasági elektronikus információs rendszereknek, valamint az azokban kezelt adatoknak a kockázatokkal arányos védelme érdekében egy-egy biztonsági osztályba sorolásáról, ezáltal nem biztosította az azokban kezelt adatoknak a megbízhatóságát. A pénzügyi-gazdasági elektronikus információs rendszerek, az azokban kezelt adatok védettsége és sértetlensége, valamint a számviteli előírások szerinti, valóságnak megfelelő, zárt rendszerű nyilvántartás vezetés követelményének való megfeleltetés nem érvényesült. Ennek következtében a pénzügyi-gazdasági elektronikus információs rendszerből kinyert adatok nem alkalmasak a gazdálkodásra vonatkozóan megbízható és valós összképet biztosító tájékoztatás nyújtására, így nem voltak biztosítottak a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának a feltételei.

Kockázatelemzések hiányában a jogszabályok által előírt legfontosabb kontrollok kiépítettségi szintje nem tá-mogatta a szervezet integritás elvű működését. Az igazgató teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket nem alakított ki, a szervezeti célok elérését szolgáló feladatokat nem határozott meg.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék az agrárminiszter részére egy, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója részére pedig kilenc javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum