2022. 07. 2. szombat

Ottó
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

Aláírták a 2020-as bérmegállapodást a DUNAFERR-nél

2019 fekete év volt az európai acélipar számára, és ennek hatása alól a DUNAFERR sem tudta kivonni magát. A világgazdaság lassulása, a csökkenő kereslet, a késztermékárak zuhanása és a környezetvédelmi intézkedések terhei a DUNAFERR-t is érzékenyen érintették. Emiatt számos stratégiai fejlesztést el kellett halasztania a cégnek, és jelentősen vissza kellett fognia a termelést is. A piaci krízis miatt, több globális acélipari szereplő is európai gyára bezárására kényszerült az elmúlt évben, de a DUNAFERR, a vállalatcsoport válságintézkedéseinek köszönhetően talpon tudott maradni. A közel 10 hónapja tartó szigorú költséggazdálkodás – beleértve az elmúlt két hónapban végrehajtott létszámracionalizálási intézkedéseket is –, valamint a javuló piaci kilátások tették lehetővé az idei évre a bérfejlesztés megvalósítását.

 

A társaság a 2019. október végén bejelentett csoportos létszámcsökkentését visszavonja, de ez annak árán valósulhat meg, hogy a kölcsönzött munkavállalók létszámát jelentősen csökkentette az elmúlt két hónapban. Ugyanígy meg kellett válnia a cégcsoportnak a nyugdíj mellett vagy megbízással foglalkoztatott munkavállalóktól is. Ezek az intézkedések is hozzájárultak a DUNAFERR költségeinek visszaszorításához, ami lehetővé tette, hogy a vállalat elkerülje a saját állományban lévő munkavállalóinak elbocsátását.

 

A cégvezetés és a szakszervezetek által a mai napon aláírt bérmegállapodás éves szinten, átlagosan 5,8%-os bérfejlesztést tartalmaz, amely szerényebb az elmúlt két évben végrehajtott átlagosan közel 34%-os emelésnél, de a munkavállalók megértették, hogy az acélipari válság negatív hatásai a DUNAFERR-t sem kerülték el. A racionalizálási döntések mellett a munkavállalók konstruktív hozzáállása is kellett ahhoz, hogy a megállapodás megszülethessen.

 

Azonban megnyugodni és „hátradőlni” nem lehet, hiszen az acélpiacon érzékelhető pozitív körülmények még csak reményre adnak okot, továbbra is nehéz időszak előtt áll az iparág. A DUNAFERR most minden erejével azon dolgozik, hogy felfuttassa a termelést és kihasználja a javuló piaci lehetőségeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum