2021. 12. 1. szerda

Elza
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

A vöröskeresztes Kis-Hortobágy Major nemzetközi sikere

A világ minden táján ismert lesz a mezőcsáti Kis-Hortobágy Major. Nemzetközi szinten is bemutatkozik a Magyar Vöröskereszt társadalmi vállalkozása.

Az állattartással és sajtkészítéssel foglalkozó szociális farm és üzem a Bahamákon, a Fülöp-szigeteken és Törökországban zajló projektekkel együtt a Nemzetközi Vöröskereszt 192 országában megjelenő RCRC Magazinjában szerepel. Mind a négy kezdeményezés az élelmiszertermeléssel segít felzárkóztatni hátrányos helyzetű embereket és területeket azáltal, hogy munkalehetőséget nyújtanak és közösséget formálnak.  

Az Élelmezési Világnaphoz kötött nemzetközi sajtómegjelenésre pályázat útján nyílt lehetősége a Kis-Hortobágy Majornak, így került be a legnagyobb figyelmet érdemlő projektek közé.

A sajtómegjelenésnek kampányelemei is vannak, amelyek felhívják a figyelmet a termékekre, és népszerűsítik a szociális segítségnyújtásnak ezt az új, innovatív formáját. A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) magazinja – az RCRC Magazine –, a Magyar Vöröskereszt és annak Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, valamint maga a Kis-Hortobágy Major is közzé teszi majd honlapján és közösségi oldalain azokat a népszerűsítő cikkeket és videókat, amelyek a magyarországi, mezőcsáti szociális farmon készültek. De a www.rcrcmagazine.org oldalon követhetők a bahamai, fülöp-szigeteki és törökországi projektek is. A Kis-Hortobágy Majorban készült sajtok gourmet jellegét mutatják, hogy október 16-án, pénteken, Jókúti „Világevő” András gasztroblogger, világutazó különleges pennét készít felhasználásukkal.

A Kis-Hortobágy Major új társadalmi vállalkozás Mezőcsáton, amely mintaprogramként indult 2018-ban. A sajtüzemben és az állattartó farmon jelenlegi 20, többségében hátrányos helyzetű, vagy testi ill. szellemi fogyatékkal élő dolgozik – a foglalkoztatottak száma megduplázódott az indulás óta. Az állatok gondozását végző megváltozott munkaképességű emberek korábban segélyekből, vagy járulékokból éltek, önálló keresettel nem rendelkeztek, számukra ez a munka lehetőség az önfenntartásra.   

A Kis-Hortobágy Major létrehozásával a Magyar Vöröskereszt újból meghonosította az állattartásáról híres Borsodi Mezőségben a nagyobb nyájak gondozását. Felélesztve ezzel a helyi, háztáji jellegű élelmiszertermelés hagyományát is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A MyFarm kertek mellett hamarosan itt a Brancs, az első átfogó, magyar közösségi platform Újabb nagy dobásra készülnek a MyFarm közösségi kertek al…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum