2021. 09. 23. csütörtök

Tekla, Líviusz
1 EUR 356 HUF
1 GBP 417 HUF

A világ legrégebbi Vespa robogója

Az olasz járműritkaság több mint 70 éves
Akár magyar tulajdonosa is lehet a világ legrégebbi Vespa robogójának, amelyre most a márka magyar rajongói a catawiki.hu-n licitálhatnak.

Az 1946-ban gyártott robogó az úgynevezett “0 sorozat” 3-as számú prototípusa, amelyből a gyártó, a Piaggio mindössze 60 darabot készített. Az 1003 alvázszámú robogó az összes valaha készült Vespa közül a harmadik példány, eladási árát 250 000 és 300 000 euró körüli összegre becsülik.
A kalapács alá kerülő robogó az egyetlen olyan Vespa-típus, amelyből ma már csak néhány darab fellelhető a világon, az 1-es és 2-es számú prototípus már nem létezik. „A Vespa évtizedek óta Olaszország első számú szimbóluma. A Magyarországon is méltán népszerű márkát a világ minden táján ismerik és számos gyűjtő foglalkozik antik Vespákkal. Reményeink szerint ez a példány is egy gyűjtőhöz vagy egy múzeumhoz kerül, ahol megfelelően megőrzik majd a jövő generációi számára” – mondta Davide Marelli, Vespa-szakértő.
A Vespa története a második világháború idejére nyúlik vissza. A Piaggio eredetileg harci repülőgépeket gyártott, de a második világháború után nem folytathatta tevékenységét a korábbi olasz-német együttműködés miatt. A Piaggio ezért 1946-ban úgy döntött, hogy robogók gyártására áll át. A Vespák igen hamar népszerűvé váltak Olaszországban. Az 1953-ban Audry Hepburn főszereplésével bemutatott Római vakáció című film, amelyben a robogónak is fontos szerep jutott, a mai napig élő kultusszá emelte a Vespát.
Vespa: a kiváló befektetés
Számos különleges autóhoz hasonlóan, a Vespa robogók is egyre értékesebbé válnak az idő múlásával. „A Vespa kultikus státuszának köszönhetően a régi példányok jól tartják pénzbeli értéküket. Egy 1970-es évekből származó Vespa robogó például eredeti árának ötszörösét is érheti manapság. Minél régebbi egy Vespa, annál értékesebb” – tette hozzá a Catawiki szakértője.
A világ legrégebbi Vespa robogójának árverése már elkezdődött és március 28-án zárul.
Az árverés itt található: https://arveres.catawiki.hu/vespa-scooter-auction

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum