2022. 09. 27. kedd

Adalbert
1 EUR 409 HUF
1 GBP 457 HUF

A nagy pénz helyett biztos állás kell

A potenciális munkavállalók számára nem a magas fizetés a legvonzóbb, hanem az, ha egy állás hosszú távon is biztos megélhetést jelent – derült ki a Randstad globális felméréséből. A nőknek a barátságos munkahelyi légkör és a magánélettel való egyensúly megteremtése fontos még álláskereséskor, a férfiak inkább a karrierlehetőségekre koncentrálnak.
Bár a 2012-es eredményekhez képest nőtt azoknak az aránya, akiknek a versenyképes fizetés a legfontosabb, a legtöbben mégis a stabilitást tartják szem előtt álláskereséskor – derült ki a Randstad Award díjhoz kapcsolódó globális kutatásból, amely többek között azt vizsgálta, mi teszi vonzóvá a vállalatokat álláskereséskor. Az eredmények alapján a hosszú távú biztonság különösen fontos a 40 évesnél idősebbek és az alacsonyabb végzettségűek számára. „A válság kezdete óta sokan tapasztalták, hogy nehéz új munkát találni, valószínűleg ezért tartják vonzóbbnak a hosszú távon is biztos megélhetést nyújtó állásokat a magasabb fizetést ígérő, ám rövidebb távú ajánlatoknál” – magyarázta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Az állásajánlatok megítélésekor az 5 legfontosabb szempont között a fizetés és a biztos munkahely mellett még a jó munkahelyi légkör szerepelt a válaszadók többségénél, ez a tényező főleg a nőknek fontos. Számukra az átlagosnál vonzóbb egy vállalat akkor is, ha rugalmas munkaidőt kínál és könnyen megközelíthető. „Ez feltehetően arra vezethető vissza, hogy sokszor a nőkre hárul a gyermekek gondozásának és a háztartás ellátásának oroszlánrésze” – tette hozzá Baja Sándor. A férfiakra a karrierépítési lehetőségek és a jó vállalatirányítás tesz jó benyomást egy új munkahely mérlegelése során. A fiatalokat és a magasan képzett munkavállalókat az előrelépés lehetősége – akár nemzetközi szinten is – szintén az átlagosnál jobban motiválja.

Miért szeretjük a munkánkat?

A kutatás eredményei szerint négy fő összetevő garantálja a jó munkahelyi légkört: ha a vezetőség fel- és elismeri a jó munkát, ha egy csapat tagjának érzik magukat a kollégák, ha a munkatársak tisztelik egymást és nyílt, őszinte kommunikáció zajlik a vállalaton belül. „Ugyanakkor egy generációs szakadék is kimutatható: az idősebbek a munkájuk elismerésére, feladatmegosztásra és csapatmunkára vágynak, míg a fiatalok akkor érzik jól magukat, ha barátokat találnak a munkahelyen” – ismertette a részletes eredményeket a Randstad ügyvezető igazgatója.

A válaszok alapján a többség akkor gondolja érdekesnek a munkáját, ha jól tudja kamatoztatni a képességeit, de a független munkavégzés is fontos a válaszadók harmadának. Egy esetleges munkahelyváltástól leginkább az tartja vissza a megkérdezetteket, ha a jelenlegi munkáltatójuk stabil állást biztosít számukra, és ezzel összhangban a többség (55 százalék) távozik, ha a juttatásait nem vagy csak részben kapja meg.

A felmérés hátteréről

A Randstad Awardhoz kapcsolódó felmérés világszerte 18 országban, több mint 142 000 résztvevő megkérdezésével zajlott. Az online adatfelvételre 2012. szeptember és 2013. február között került sor a 18-65 éves potenciális munkavállalók körében. A válaszadók között tanulók, foglalkoztatottak és munkanélküliek egyaránt voltak, a minta a kutatásban részt vevő országokban életkor, nem és végzettség szerint reprezentatív.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek