2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF

A gyerekeknek az élmény számít, nem az ár

tudatos költéssel maradandó emlékeket szerezhetünk

Baráti összejöveteleken, az iskolába, közösségbe visszatérve gyakori téma, ki hol volt nyaralni, hogyan töltötte a szabadidejét. Sok szülő erején felül is próbál nyaralást szervezni, hiszen egy-egy út nem olcsó. A szakember szerint ugyanakkor a gyerekeknek sokkal fontosabb, hogy jó élményeket szerezzen, amihez akár az otthonhoz közeli parkba vagy tóhoz, strandra tett kirándulás tökéletesen megfelel, a lényeg, hogy a család egymásra tudjon figyelni. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint néhány jól megtervezett nap kisebb összegből is kihozható.

A Magyar Turizmus Zrt. korábbi adatai szerint idén a magyarok 39 százaléka tervez nyaralni, átlagosan 5 napra mennének, és 90 ezer forintot szánnak erre. Ez nem feltétlenül nagy összeg, ha egy átlagos, négyfős családdal számolunk, így naponta fejenként 4500 forintból gazdálkodhatnak. A munkába, iskolapadba visszatérve a nyaralás a beszélgetés egyik kiemelt témája, ilyenkor óhatatlanul is összehasonlítják a beszélgetők, kinek sikerült jobban a pihenése. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint a szülői minta fontos ahhoz, hogy a tinédzserek számára ne státusszimbólum legyen a nyaralás, hiszen tudatos költéssel, előre tervezéssel könnyen szerezhetünk maradandó élményeket helyszíntől függetlenül, amikre évek múlva is szívesen visszaemlékszünk.

„A gyerekekre körülbelül 12-13 éves korig lehet könnyebben hatni, utána megkezdődik önálló útkeresésük. Ha szilárdak az alapok, és a tinédzser egészséges szemléletet tapasztalt a szülőktől, akkor később maga is hasonló értékrendet vall, egészséges, tehát rugalmas, több szempontot szem előtt tartó gondolkodásmód fogja jellemezni. Egy utazás ára ugyanis csak egy szempont a sok közül, a jól sikerült nyaralást ennél sokkal több összetevő határozza meg” – mondta Németh Erika klinikai gyermek-szakpszichológus is.

A fent említett napi 4500 forint ugyan elsőre nem tűnik nagy összegnek, tudatos tervezéssel, költéssel azonban könnyen szerezhetünk szép emlékeket a családnak. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő megszervezője néhány példát gyűjtött össze, ami kijöhet ebből az összegből. Kisebb gyerekeknek még az sem igazán fontos, hogy másik városba, országba utazzon a család, így nekik jó program az is, ha strandra megyünk velük, vagy piknikezünk egy közeli parkban, tóparton. Ha a család hétköznapokon autóval közlekedik, nyáron közös programként különböző tömegközlekedési eszközökkel fedezzük fel a várost. Biztosan találunk lakókörnyezetünkhöz közel is új látnivalókat, amiket a hétköznapi rohanásban nem vettünk észre. Például egyre több olyan játszótér jön létre, különösen Budapesten és a nagyvárosokban, amik egy-egy mese tematikájára épülnek, a megszokott hinta, csúszda, homokozón túl különlegesebb eszközöket is felvonultatnak, például drótkötélpályát vagy mászóhálót. Több helyen a szülők is együtt játszhatnak a gyerekekkel.

Hasonlóan jó választás lehet egy kalandpark vagy egy kisállatsimogató, mini-állatkert, ahol a gyerekek a háziállatokkal ismerkedhetnek.

Idősebb gyerekekkel, tinédzserekkel érdemes kalandot keresni, kipróbálhatjuk velük a hátizsákos túrázást, kerékpározást, vagy a sátrazást. Ha valami igazán szokatlan újdonságra vágyunk, próbáljunk ki egy szabadulós játékot.

“Kevés olyan család van, aki úgy tud nyaralást szervezni, hogy a pénz nem számít. Sokszor szükség van nagy adag kreativitásra is, érdemes ezért a családnak együtt leülni és megtervezni egy-egy programot. A lényeg, hogy a gyerek életkorának, a család igényeinek és pénztárcájának megfelelően válasszunk. Hiszen a kicsiknek az is maradandó élmény, ha a kertben sátrazunk, vagy ha együtt bevásárolunk, és egy addig még általunk fel nem fedezett országrészben kirándulunk. Hátizsákkal, szendviccsel, üdítővel, fényképezőgéppel, útikönyvvel felszerelkezve, saját városunkban turistáskodva is nagy kaland lehet egy nap” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum