2021. 10. 17. vasárnap

Hedvig
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A gyerekeket minden érdekli, ha játékosan tálalják nekik a témát

A gyerekeket minden érdekli, ha játékosan tálalják nekik a témát

Az életszerű feladatok segítenek a pénzügyi tudás elsajátításában
Idén másfélszer többen jelentkeztek a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! általános iskolásoknak szervezett pénzügyi vetélkedőre. Nem csak Budapestről és a nagyobb városokból, de az ország minden részéből, határmenti kistelepülésekről is küldtek megoldásokat az iskolák. A pedagógusok szerint a program révén olyan gyakorlati tudást szerezhetnek a diákok, amit ők a tankönyvekből nem tudnak nekik megtanítani. Az idei évben a Klebersberg Intézményfenntartó Központ is támogatta a programot.
Idén negyedik alkalommal rendezték meg a pénzügyi vetélkedőt, amelyen számos csapatot ismerősként üdvözölhettek a szervezők. Idén a 7-8. osztályosok kategóriájában első helyezést ért el a Dollars nevű csapat, akik a pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda, Bölcsőde és Alapfokú Művészeti Iskolából érkeztek a fővárosba. Eddig minden évben indultak a versenyen, tavaly is bejutottak a döntőbe az 5-6. osztályosok kategóriájában, akkor negyedik helyen végeztek. “Előnyt jelentett a verseny során, hogy már volt rutinunk, ugyanakkor minden évben mások voltak a feladatok, így sosem tudtuk előre, mire számíthatunk” – mondták a gyerekek. Hozzátették: azért szeretik ezt a vetélkedőt, mert játékosak és érdekesek a feladatok, egyben sok hasznos információhoz jutnak, amit a mindennapi életben is tudnak használni. A Dollars csapata idén sokat készült a versenyre, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden eddiginél erősebb mezőnyben kellett helyt állniuk: idén másfélszer többen jelentkeztek az általános iskolásoknak szervezett pénzügyi vetélkedőre.

 

Az idei évben a Klebersberg Intézményfenntartó Központ is támogatta a programot. “A Klik számára nagyon fontos az esélyegyenlőség biztosítása. A programot megismerve örömmel láttuk, hogy az információk online továbbítása és a helyi bankfióklátogatások révén nem csak a nagyvárosokban, hanem a kistelepülésen élők is könnyen hozzájutnak ehhez a hasznos tudáshoz” – mondta Dr. Kántásné Dr. Szabó Ivett zsűritag, a Klik munkatársa.

 

 

Nem csak Budapestről és a nagyobb városokból, de az ország minden részéből, határmenti kistelepülésekről is küldtek megoldásokat az iskolák. A nyertesek között volt kisvárosi csapat is, a Csak Csinos Csajok, a Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében. Felkészítő pedagógusuk, Kovalcsikné Borombós Edit elmondta, szerinte a nagyvárosi, fővárosi és vidéki diákok között nincs különbség tudásban, de a távolabbi települések lakói sokszor nehezebben jutnak el egy-egy versenyre. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő egyik előnyének tartotta, hogy honlapról letölthető anyagokat kaptak, valamint az első, online forduló során nem kellett utazniuk.

 

Gönczi Gábor, az RTL Klub Fókusz című műsorának szerkesztő-műsorvezetője, zsűritag szerint a verseny egyik hozadéka, hogy a résztvevő diákok nem fognak félni a banki ügyintézéstől, az ATM-től, bankkártyától, befektetésektől, hiszen már gyerekként megismerik azokat az alapfogalmakat, amik révén eligazodnak a pénzügyi világban.

 

A felkészítő pedagógusok visszajelzése szerint a gyerekeket könnyű volt meggyőzni, hogy vegyenek részt a vetélkedőn, több esetben a szülők fordultak hozzájuk és kérték, hogy készítsék fel a gyerekeket az egyes fordulókra. A tanárok valamennyien felhasználták a Bank által összeállított oktatási segédanyagot. A verseny után többen is elmondták, hogy a játékos feladatokat örömmel végezték el a gyerekek, így észrevétlenül és gyorsan megtanulták a pénzügyi fogalmakat, összefüggéseket, és így olyan ismeretek birtokába jutottak, amit egyébként a tanórák keretében, a tankönyvekből nem tudnának nekik megtanítani.

 

Az idei feladatok közül nagy sikere volt a Betűről betűre játéknak, ahol a kicsiknek egyszerűbb fogalmakat kellett kitalálniuk – mint a nemzeti bank vagy a minimálbér – minél kevesebb betűből, a felsősöknek azonban már nehezebb kifejezésekkel kellett játszaniuk, mint a konvertibilis valuta vagy a kettős irányú körforgás. A nagyoknak már összetett feladatokkal is meg kellett birkózniuk, például az osztályuknak kellett egy minél szórakoztatóbb, eseménydús délutánt szervezni adott keretösszegből.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások azt a sofőrt, aki egy zebrán kis híján elgázolt egy g…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum