2022. 05. 16. hétfő

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 454 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A diplomás, gazdasági területen dolgozók keresnek a legjobban

A diplomás, gazdasági területen dolgozók keresnek a legjobban

A Növekedés.hu-n jelent meg elemzés, amelyben a KSH adatai alapján foglalkoztatási és béradatokat nézték meg közelebbről. Eszerint 2019 első három negyedévében 10,8 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset, amely elérte a 359 900 forintot a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek esetében. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, gazdasági területen dolgozók bruttó átlagbére közel 700 ezer forint volt 2019 első három negyedévében.

Az egyes régiók szerint a legmagasabb fizetéseket Budapesten, és az ország észak-nyugati területein lehetett elérni, a foglalkoztatottsági adatok is ezeken a területeken a legjobbak.

A KSH adatai alapján a 15–64 évesekre számított 70,0 százalékos hazai foglalkoztatási ráta 2019 második negyedévében 0,7 százalékponttal meghaladta az uniós országok átlagát. Mint írják: a magyar férfiak foglalkoztatási mutatója kedvezőbben alakult az EU-28 országok átlagánál, 2,7 százalékponttal magasabb volt, miközben a magyar nőket jellemző érték 1,2 százalékponttal elmaradt az uniós átlagtól. A fiatalok, illetve az idősödő népesség foglalkoztatottsága esetében továbbra is jelentős (7,3, illetve 3,8 százalékpont) az elmaradásunk, a fiatalok esetében ez a lemaradás tartós és egyre nagyobb.

A KSH felmérései alapján 2019 első három negyedévében a munkanélküliségi ráta a 15–74 évesek körében Nyugat- és Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, 1,8, illetve 2,0 százalék. Az elmúlt év azonos időszakához képest ugyan nem nőtt a munkanélküliség Észak-Alföldön, de a munkanélküliségi ráta változatlanul itt a legmagasabb, 6,5 százalék.

Forrás:24.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sztárok eltitkolt fotói
Mindenkinek vannak olyan fotói amelyeket inkább elrejtene egy titkos fiókba, hogy aztán soha többet ne jöjjenek szembe.       …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum