2022. 08. 11. csütörtök

Zsuzsanna, Tiborc
1 EUR 398 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A családi kedvezmény megosztásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalók

A családi kedvezmény megosztásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalók

A magánszemély az összevont adóalapját csökkentő családi kedvezmény megosztással történő érvényesítésének egyik feltétele, hogy a 1253-as személyijövedelemadó-bevallás 03-as lapján a házastársak/élettársak a megosztásról közösen nyilatkozzanak. Megosztás esetén, ezen a nyilatkozaton fel kell tüntetni az eltartott(ak) [kedvezményezett eltartott(ak)] adóazonosító jelét, ennek hiányában természetes személyazonosító adatait, lakcímét, továbbá a másik fél adóazonosító jelét. Élettársak esetén a megosztás további feltétele, hogy a bevallás 03-as lapján nyilatkozzanak arról is, hogy a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát egyikük sem veszi igénybe.

Fontos, hogy amennyiben a házastársak/élettársak a benyújtott személyijövedelemadó-bevallásukban nem nyilatkoztak a megosztásról, e nyilatkozatot utólagosan nem pótolhatják, a bevallást e tekintetben nem helyesbíthetik.

A családi kedvezménnyel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06/40/42-42-42) keresztül.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek