2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

45 ezer vállalkozó juthat hitelhez

Véglegesen jóváhagyták az uniós mikrohitelalapot az EU-miniszterek

Az európai uniós tagországok miniszterei hétfőn Brüsszelben véglegesen jóváhagyták a mikrohitelezést segítő európai uniós pénzügyi eszköz létrehozásáról szóló jogszabályt. Az EU-intézmények között kötött megállapodás értelmében az unió ettől az évtől négy éven át összesen 100 millió eurót biztosít a hátrányos helyzetű emberek vállalkozásainak, illetve foglalkoztatásának támogatását célzó hitelkeretre. Korábbi közlések szerint a keretből néhány hónapon belül megindulhat az első hitelek folyósítása.

 

A programot méltatta a témában illetékes biztos, Andor László, valamint az Európai Parlament képviselői, köztük Göncz Kinga (MSZP) jelentéstevő is.

A magyar biztos közleményében jelezte, számításaik szerint az elkövetkező nyolc évben 45 ezer vállalkozó juthat forráshoz az uniós eszköz révén. Andor László emlékeztetett arra, hogy az új finanszírozási forrás segíti a foglalkoztatási célok teljesítését, valamint támogatja a társadalmi beilleszkedésre irányuló célok teljesülését is. Különösen fontosnak mondta, hogy a mikrohitel a nemzetközi gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embereknek és a sebezhetőbb csoportoknak adhat megélhetési lehetőséget.

Göncz Kinga a közelmúltbeli parlamenti szavazást követően rámutatott: most már az a legfontosabb, hogy az Európai Bizottság tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy meginduljon a hitelezés. Máris sok uniós tagállamból érdeklődnek a mikrohitelkeret nyújtotta lehetőség iránt – emelte ki.

Korábbi közleményében Őry Csaba (Fidesz) is úgy fogalmazott: az Európai Néppárt mindig is kiemelt figyelmet fordított a szociális kirekesztés elleni harcra.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…