2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Élvezd a bankkártyás fizetés előnyeit!

Amióta csak az első bankkártyák megjelentek, voltak és vannak pártolói és ellenzői is. Mindig van olyan a családban, társaságban, aki a készpénzhez ragaszkodik és azt tartja biztonságos befektetésnek, ha a pénzét otthon rejtegeti. De sokan vannak azok is – a pandémia óta egyre nagyobb számban –, akik viszont csak kártyával hajlandók fizetni. 

 

Természetesen elfogadjuk, hogy mindkét tábor véleményét tiszteletben kell tartani. Azonban a megrögzött kártyatagadók számára összeállítottunk egy listát arról, milyen előnyöket lehet kovácsolni abból, ha elkezdik használni a plexi lapot.

 

Pénztárca vagy mobiltárca?

 

Mindenkivel előfordult már, hogy otthon felejtette a pénztárcáját, akárcsak Frank McNamara, a hitelkártya ötletének atyja. A kártya viszont kis helyen elfér, sőt ma már nem is szükséges a fizetéshez, ha használsz egyes alkalmazásokat. Ahogy Te tudod virtuálisan, egy szoftver, app segítségével fizetni a vásárlást, ugyanúgy használja a kereskedő a BizPay gyors termináljait.

 

Megteheted, hogy bankkártyádat érintve fizetsz, de ha több kártyával rendelkezel, a megoldás az Apple Play vagy Google Play. Ezek az alkalmazások lehetőséget adnak arra, hogy kártyáid virtuálisan tárold egy helyen, és azzal fizess, amelyikkel akarsz. Ezt hívjuk mobiltárcának.

 

A kártya előnyei

 

  • Külföldi utazás esetén, amikor ellopják a készpénzed, akkor sajnos hiába bizonygatod, hogy az a bankjegy a tiéd. Kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, nyaralásod és a hazautazás is kérdésessé válik. Ezzel szemben, ha a valutát kártyán tartod, még ha ellopják is, letilthatod azt. Sőt, egyes bankoknál virtuális kártyát is készíthetsz, amire csak annyi pénzt utalsz, amire szükséged lesz. Arról nem is beszélve, hogy előfordul, hogy a valutaváltásnál a kártyával jobban jársz.
  • Pár éve már videócsetelve is lehet számlát nyitni. De azt tudtad, hogy ha van egy bankkártyád, akkor hitelt is tudsz online felvenni? Ehhez ma már folyószámlára sincs szükség egyes bankoknál.
  • Ha bérből, fizetésből élsz, akkor biztos, hogy van folyószámlád, aminek ugyan van havi költsége, azonban ez ma már a bankok többségénél nagyon kedvező. A plusz, hogy bizonyos számlavezetési kedvezményekkel még bevételre is szert tehetsz.
  • Biztonsági szempontokból a bankkártyás fizetés fizikai üzletben ugyanolyan egyszerű, mint az interneten, sőt! Beállítható az SMS-szolgáltatás is, így azt is ellenőrizheted, hol és mennyit költöttél.

 

Mit tehetsz, ha mégis idegen kézbe kerül a bankkártyád? 

 

Interneten is veszélytelen lehet a vásárlás, ha betartod azt a szabályt, hogy ellenőrizd az oldal valódiságát, mielőtt megadod a bankkártyaadatait. Itt is beállíthatsz SMS szolgáltatást, így védheted le magad és a vagyonodat. Ha limitálod a naponta felvehető pénzösszeget, nem érhet meglepetés.

 

Ha minden óvatosság ellenére mégis megtörténne, akkor is tehetsz az ellen, hogy levegyék a számláról a pénzed. Azonnal tiltsd le a kártyád a bank által megadott telefonszámon vagy online cseten.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek