Hét helyszínt érintő EU Tavaszköszöntő sajtóút ötödik állomása: Edelény és az Aggteleki Nemzeti Park
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Gazdaság Hét helyszínt érintő EU Tavaszköszöntő sajtóút ötödik állomása: Edelény és az Aggteleki Nemzeti Park
Hét helyszínt érintő EU Tavaszköszöntő sajtóút ötödik állomása: Edelény és az Aggteleki Nemzeti Park PDF Nyomtat Email
2010 március 30., kedd 21:06

Hét helyszínt érintő EU Tavaszköszöntő sajtóút ötödik állomása:  Edelény és az Aggteleki Nemzeti ParkA Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága (KvVM FI) kézzelfogható közelségbe szeretné hozni az általa koordinált és menedzselt környezetvédelmi beruházásokat, hogy látható legyen az Európai Unió által nyújtott támogatások és a hazai társfinanszírozás segítségével mekkora mértékű fejlesztések indultak és indulnak el Magyarországon. Ezt a célkitűzést egy tanulmányút keretében valósítja meg, és biztosítja annak a lehetőségét, hogy a sajtó képviselői személyesen is megismerkedjenek az idáig sikeresen megvalósult környezetvédelmi  projektekkel. A büszkeségre okot adó, egyúttal számtalan ember életét pozitívan befolyásoló beruházások most kézzelfogható közelségbe kerülnek a látogatók számára.

/Rákóczi barlang/

A tanulmányút ötödik állomásának első programjaként az edelényi L’Huillier-Coburg- kastély parkjának helyreállítási, valamint a Kastély-sziget körüli Holt-Bódvaág revitalizációs munkáiba nyerhettek betekintést a sajtó képviselői. Ez az egykori élő folyóág holt mederré vált, és erősen feltöltődött, az eredeti élővilág is visszaszorult, és helyét a mocsári növényzet vette át. A meder rézsűjén erősen degradálódott a növényzet, jellegtelen cserjés, gyomnövényzet alakult ki, melyben még felfedezhetőek az eredeti ligeterdei növényzet elemei. A meder feltöltődése folyamatos, az iszap felhalmozódása gyorsul, amely a vízminőség romlásához vezet. A projekt általi beavatkozás lehetővé teszi a rézsűkön és a parton az eredetihez hasonló ligeterdei növényzet regenerálódását és nyílt állóvizekre jellemző élővilág visszatelepedését, amivel jelenlegi terveink szerint jelentős területen (2,7535 ha) történik meg az élőhely helyreállítása. A kastély és annak parkja, benne a Holt-Bodva helyreállítandó medre funkcionális egységet alkot, így a helyreállítás után még fontosabb tájelem lesz. A beruházás a védett történeti kert tájökológai értékeinek helyreállíthatását is célozza. A projekt révén lehetővé válik a védett történeti kert projekt által megcélzott természeti értékeinek megőrzése, kedvező (természeti) helyreállítása. Az élő, vízzel teli meder a történeti kert látványos, oktatásra is

alkalmas elemévé válhat. A KEOP „gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” pályázati konstrukció keretében zajló két fordulós projekt előkészítési munkái 2009. december 16-val befejeződtek. A beruházás zárásának tervezett időpontja 2012. december, a fejlesztés tervezett összköltsége 180.027.000 forint.

Az Aggteleki Nemzeti Park - mint minden nemzeti park a világon - hármas alapfeladattal rendelkezik: a természeti értékek megőrzése, megismerése (kutatás) és bemutatása. A nemzeti park alapfeladatai között a bemutatás nem szorítkozhat pusztán a növények, állatok és az élettelen természeti értékek megismertetésére, rendkívül fontos, hogy ennek során a szemléletformálás és a környezettudatosság növelése is teret kapjon. Ennek jegyében tekinthették meg a média munkatársai a Szalamandra Erdei Iskolát, immár a nap következő programjaként.

A Szalamandra Ház udvarán, a projekt eredményeképpen létrejövő tematikus foglalkoztató komplexum Magyarországon egyedülálló kezdeményezés. Olyan környezeti nevelési lehetőséget ad kezünkbe, amely korosztálytól függetlenül, a gyerekeket a megtapasztalás, átélés és érzékelés útján formálja szinte észrevétlenül. "Az Aggteleki-karszt értékei" minősített erdei iskola program öt fő téma köré épül fel, az öt téma körüljárásával e karsztos terület legjellegzetesebb vonásait lehet megismerni, feltérképezni. A témák: a barlang, az erdő, a mező, a víz és az ember a karszton. A témákat különleges foglalkoztató egységek jelenítik meg: Kő Háza, Víz Háza, Erdő Háza, Mező Háza és a Szádvár foglalkoztató. Az építményekre jellemző, hogy a kívánt funkciók teljesítésén túl gondolkodásra késztetik használóikat. Anyaghasználatuk, formanyelvük, mind tanítani szeretné az ide látogató gyermekeket a természet szeretetére, ösztönözni a múlt megismerésére, hogy a jövőben helyes önismerettel rendelkező, környezettudatos felnőtteké válhassanak. Az erdei iskolai program talán a legcélravezetőbb formája a természetismereti és szemléletformálási tevékenységeinknek. A projekt célja a Szalamandra Erdei Iskola bázishelyének és jósvafői programhelyszínének fejlesztése, korszerűsítése. A kültéri tematikus oktatóegységek kialakításával, oktatási segédanyagok fejlesztésével, oktatástechnikai eszköztár korszerűsítésével, az erdei iskola közösségi és lakótereinek, valamint irodáinak bútorfejlesztésével magasabb színvonalú erdei iskola szolgáltatás valósulhat majd meg és ez a Nemzeti Park egyéb környezeti nevelési programjaihoz is kiváló hátteret biztosít. A fejlesztés az alábbi helyszíneken valósul meg: Szalamandra Ház, Szögliget és Kúria Oktatóközpont, Jósvafő.

A KEOP keretében elnyert támogatás: 79 319 974 Ft

A projekt időtartama: 2009. június 1. - 2011. április 30.

Ötödik úti cél alkalmával a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) konstrukció keretén belül, az „Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén” című fejlesztést is megtekinthették az újságírók. A projekt közvetlen célja, az élettelen természeti értékek (barlangok, földtani alapszelvények, földtani természetvédelmi értéket képviselő bányák) és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzése, rehabilitációja. A beruházás megvalósításának közvetlen és közvetett eredményei egyaránt lesznek. Közvetlen eredményei közé tartozik az Esztramos volt vasércbányában található barlangokhoz vezető bányavágatok stabilizálása mellett több, a világörökség részét képező barlang természetvédelmi szempontokat kiszolgáló kiépítésének és számos földtani alapszelvénynek a rekonstrukciója, valamint a mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése, s járatrendszerének biztosítása. A fent említett közvetlen eredmények mellett a következő közvetett eredmények valósulhatnak meg a projekt során. A Nemzeti Park értékeinek hatékonyabb megőrzése és jobb megismertetése, a taposási károkozások megszűnésével a képződmények újraépülése, a nemzetközi és országos jelentőségű védett alapszelvények tanulmányozhatóvá tétele, illetve bekapcsolása a földtudományi képzésekbe.

 

A projekt az alábbi helyszíneken, a következő tartalommal valósul meg:

  • Az "Esztramos" volt tornaszentandrási vasércbányában található barlangokhoz vezető bányavágatok stabilizálása
  • A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása
  • A Világörökség részét képező Földvári-barlang természetvédelmi célú kiépítésének rekonstrukciója
  • A Világörökség részét képező Rejtek-zsomboly természetvédelmi célú kiépítésének rekonstrukciója
  • Földtani alapszelvények rekonstrukciója (nemzetközi és országos jelentőségű, védett alapszelvények rekonstrukciója)
  • A Világörökség részét képező Rákóczi 2. sz. barlang természetvédelmi célú kiépítése

A projekt teljes költségvetése: 268 942 169 Ft.

A fentiekben bemutatott három fejlesztésen kívül a KvVM Fejlesztési Igazgatóság több mint 700 db további projektet kezel. Az Igazgatóság 208 munkatársának segítségével és mindennapi munkájával érhetőek el azok a kitűzött környezetvédelmi célok, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebb, tisztább környezetben élhetünk.

Az uniós környezetvédelmi támogatásokról (2007-2013) röviden

Beruházások nélkül nincs fejlődés, ötletek nélkül nincsenek fejlesztések. Hazánk a fejlesztések megvalósításában nem marad magára, az Európai Unió támogatásaival megvalósulhatnak a régóta esedékes környezetvédelmi beruházások. A megnyíló pályázati lehetőségek révén biztosítható a települések számára, hogy megoldják évek óta húzódó környezetvédelmi problémáikat, amely elérhetővé teszi mindannyiunk álmát: egy egészségesebb, tisztább és biztonságosabb országot. Hazánk környezeti és természeti értékei Európa szerte egyedülállóak, védelmük érdekében már számos jelentős lépést tettünk. Az Unió pénzügyi alapjai közül Magyarország jelentős forrásokat fordíthatott környezetvédelmi és természetvédelmi beruházásokra. Az Új Magyarország fejlesztési Tervben foglalt célok megvalósítására országunk 2007 és 2013 között közel 6000 milliárd forintos támogatást kap. Ebből az összegből a stratégiai jellegű, környezetvédelmi és energetikai beruházásokra 1332 milliárd forint használható fel. Mindezekhez a Környezet és Energia Operatív Program biztosít kereteket.  A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága, mint az uniós környezetvédelmi beruházások koordinálója, a források lehívásában kiemelkedő szerepet elfoglaló intézmény hazánkban. Jelenleg több mint 400 környezet- és természetvédelmi projekt sikeres megvalósulását segíti.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások