2021. 10. 20. szerda

Vendel
1 EUR 362 HUF
1 GBP 428 HUF

XVII. Kakasfesztivál volt Tardon

18 csapat állt a kondérok mellett

Felsorolni sem könnyű, hogy a versenyző csapatok, milyen gazdag fantázianevekkel látták el ételkölteményeiket, amelyben egyetlenegy dolog volt közös, hogy mindegyik bográcsban kakasból készült finomságok rotyogtak.

 

 

Az ország számos pontjáról érkeztek a csapatok, hogy a szigorú zsűri elé vigyék az ételeiket. Opóczki István – Életműdíjas Mesterszakács, az MNGSZ az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabad tűzi Lovagrend tagja, a Magyar Külügyminisztérium protokoll séfje, az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének tagja, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének tulajdonosa – volt a zsűri elnöke, aki büszkén mutatta be a másik zsűritagot, Szűcs Károly mesterszakácsot, aki tanítványa volt egykor és harmadik társukat, Stefán Ferencet, aki sorsolás útján került a zsűribe, társadalmi tagként.

Kleszó Tibor polgármestertől megtudtuk, hogy ez a XVII. Kakasfesztivál a pici bükki településen, s ezt a hagyományt folytatni kívánják, mert mind a helybéli lakosok, mind a vendégek között nagy sikere van.

 

 

 

 

 

Lássuk mi rotyogott a tűzhelyeken: A tardi Kelekótya Kukori csapat, Kergekakast főzött, gömbölyded galuskával tálalva. A Tetemvári Kappanok kakaspörit készítettek, hagymás-baconos pityóka nudlival, a tardi Matyó design csapata egyszerű kakaspörköltet főzött, a Luciferi kuktái kakaslevest főztek, s „Nagyanyám csípős kakasa készült mediterrán töltelékkel”. A tardi Mennykő bográcsában savanyú káposztás, babos kakas rotyogott. A bükkzsérci Nótafák 17 csapatnál kakasleves csigatésztával készült, a TardiGang fiataljai viszont szarvacska tésztával tálalták a kakaslevest. A szihalmi Szikra csapatának nem csupán a neve, de a főztje – lecsós kakaspörkölt tarhonyával – is szikrázott. A tardi Rosszfiúk csapata nokedlivel tálalta a kakaspörköltet, a hatvani Márkus családnál viszont májgombóc volt a kakaslevesben, és a Vörösboros kakaspörköltet, burgonyapürével tálalták. A debreceni „FennTardható Gazdálkodók” csapata egész menüsort vitt a zsűri elé: az előétel tojásvariáció volt, a kakas vadasan készült és a desszertet tojásban tálalták, amelyben panna cotta volt mangóvelővel. A Tard SE focicsapata a lecsós kakast kislebbenccsel körítette. A pocsaji Vendégcsapat Hajdúsági ragulevest főzött, és a Flamingó csapata a kakaspörkölthöz tarhonyát, nokedlit, és sztrapacskát is tálalt.

 

No, akinek ezek után nem fut össze a nyál a szájában, az bizonyosan éppen koplal. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, akik nem csupán az ízeket, hanem a tálalás szépségét is bírálták.

Két órára minden versenyző elkészült az ételekkel, s a bírálat után következett az eredményhirdetés.

A III. helyen a Tetemvári Kappanok végeztek, a II. helyet a LuciFeri kuktái érdemelték ki az első helyen pedig a FennTardható csapat végzett. Különdíjas lett a MatyóDesign, az OPI díjat a TardiGang érdemelte ki.

Aki nem főzött az kóstolt, vagy a színpadon zajló programokat nézte, ahol szólt a rock, a népzene.

-obe-

Fotó:O.L.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum