2024. 09. 26. csütörtök

Jusztina
1 EUR 396 HUF
1 GBP 475 HUF
Kezdőlap » Tovább paprikázza a hangulatot a Szupermenta: hegyes-erőst neveltek

Tovább paprikázza a hangulatot a Szupermenta: hegyes-erőst neveltek

A Szupermenta nyár eleji terméktesztjén vizsgált hegyes-erős paprika vetőmagokat tovább tesztelték a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán. A szakemberek összesen 12 vetőmagtételt vetettek el, majd figyelemmel kísérték a fejlődésüket egészen a betakarításig. A megérett csípős paprikáknak a Nébih laboratóriumában megmérték a kapszaicintartalmát, valamint kedveltségi vizsgálatra is sor került. A termékteszt folytatását a paprikák szép eredménnyel zárták.

A Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán a szakértők azt vizsgálják, hogy a Magyarországon előállított, fémzárolt és forgalomba kerülő vetőmagvak és növényi szaporítóanyagok a felszaporítások során mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. A szakemberek ezúttal a Szupermenta hegyes-erős paprika vetőmag termékteszt folytatásaként leíró kísérletet végeztek a hobbikertészkedők segítése, hatékony informálása érdekében.

A magokat április közepén vetették el, és a fóliasátorban gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. Május végén a palántatálcákból aprómorzsás talajba ültették a megerősödött, 6-8 lombleveles korú növényeket, ahol csepegtető szalag segítségével öntözték őket. A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, július végén pedig már érett, különböző színekben pompázó erős paprikákat szedhettek a növényekről.
A termesztés folyamatát, valamint a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a hegyes-erős paprikák, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták.

A tesztben alakjuk és színük alapján is különböző fajták vettek részt, melyek közül – az elvárásoknak megfelelően – mindegyik erős volt. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések kapszaicintartalmát: ez a vegyület adja ugyanis a paprikák csípős, égető ízét. A mérési eredmények alapján a kapszaicin mennyisége nyers paprikára vonatkoztatva széles skálán, 7 és 100 mg/kg között mozgott.

A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a hegyes-erős paprikák esetében sem maradt el. A szakértők és laikusok minősítése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Harriet kosszarvú (MoravoSeed) lett, második helyen a Cristobal F1 (Garafarm Magrovet), míg harmadikként a Cristobal F1 (Magrovet Royal Sluis) végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/pikans-szuret-a-nebih-kertjeben/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…
Lebbencs leves
Hozzávalók: • 20 dkg lebbencs tészta • 30 dkg krumpli • 10 dkg füstölt szalonna • 1 fej vöröshagyma • 15 dkg házi kolbász • pirospap…

További cikkek