2022. 01. 28. péntek

Károly, Karola
1 EUR 358 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gasztrománia
  • »
  • Legalább hétezren kóstoltak Harsányban a szürkemarhából készült ínyencségeket

Legalább hétezren kóstoltak Harsányban a szürkemarhából készült ínyencségeket

Olyan jól sikerült a II. Szürkemarha Fesztivál Harsányban, hogy 157 főzőcsapat volt, s 170 fajta pörkölt, gulyás, tokány rotyogott a bográcsokban, és legalább hétezren látogattak ki a rendezvényre szombaton.

Az egész napos jó kedélyű kulturális seregszemlén jól szórakozhattak kicsik és nagyok, de a színpadi produkciók mellett az Arnóczi Istvánné gyűjteményéből készült  Maci kiállítás  és a Kisgyőri jurta vonzotta a legtöbb látogatót, és a gyerekek körében hatalmas sikere volt a szalma várnak is. Akárhogy is, mégis a gasztronómiának jutott a legfőbb  szerep.
Benke László a zsűri elnöke az ételek értékelésekor adott némi tanácsot is a főzni szeretőknek:
– Nem attól magyaros egy étel, ha 4X100-at úszik a zsírban. Minden ételt azzal díszítünk, amely magának az alkotóeleme, tehát a pörköltöt nem díszítjük, mondjuk sárgarépával.

Tállai András
nemzetgazdasági miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy csodálatos érzés, – amikor ilyen sok rendezvény van megyeszerte – hogy ilyen sok embert vonz a harsányi fesztivál. Ez bizonyára annak is köszönhető,- mondta, hogy egyre többen valljuk büszkén magyarságunkat, amelyhez bizony évszázadok óta kötődik a szürkemarha. Arra is büszkének kell lennünk, hogy majd három évszázadon keresztül mi láttuk el Európát, ezzel a kiváló élelmiszer alapanyaggal.
Szabó Gergely polgármester,megköszönte a 40 hektáron gazdálkodó Szilvási családnak, hogy másodszor is helyt adott és szponzorálta a rendezvényt.
Lássuk mit főztek a nyertesek:
Az ezüstérmes Szurdoki Judit és baráti csapata marhapörköltet készített róka gombával és gyöngyhagymával, s köretként spenótos nokedlit tálaltak hozzá, a nyertes Sebő Sándor pedig, tokánnyal, Emődi tehéntánccal, és töltött lábszárral kápráztatta el a zsűrit.

Szabó Sándor, jászsági hentes szeletelte a több mint 500 kilós, emelőszerkezeten forgatott szürkemarhát, aki mint elmondta 24 órát sült a hús, amelyet barnamártással tálaltak.
A csikósok pattogtatták az ostort, lehetett lovagolni, s a jókedvű fesztiválnak az éjszaka vetett véget.
OBE-OL

További képek a galériában >>

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az év szaloncukra 2021. - Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el a díjat         …
A legmenőbb fűszertartók
A fűszerőrlők, valamint a só- és borsszórók nem csak praktikusak, de konyhánk egyik elengedhetetlen felszerelései is.       …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum