2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

14. Magyar Grillbajnokság

A  Magyar Grillszövetség ismét a SzeptEmber Feszt keretében, szeptember 8-án, vasárnap szervezi meg a profi Grillbajnokságot Budapesten a Népligetben.

A részletekről Ferenczi Istvánt, a Magyar Grillszövetség Elnökét faggattuk.

 -A Magyar Grillszövetség 2013-ban is megrendezi az országos grill bajnokságot immár 14. alkalommal. Kik indulhatnak a versenyen?

-Indulhat minden olyan 4 fős csapat, korhatár nélkül, aki a versenykiírás feltételeit, elfogadja és a nevezési díjat határidőre befizeti.
A jelentkezési, nevezési lapok leadási határideje: 2013. augusztus. 15. A főzőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.
Helyszín: Budapest, Népliget, a SzeptEmber Feszt ideje alatt. Egy csapat 4 főből áll, kik környezetük dekorációjával és öltözékükkel is felkeltik a közönség, és természetesen a zsűri figyelmét. Az alapvető biztonsági és higiéniai szabályokat minden résztvevőnek kötelezően be kell tartania. Elektromos készülék,használata tilos! A fő alkotó rész kizárólag  csak nyárson, vagy rácson készülhet faszénparázs  felett.

– Nevezési díj csapatonként 15 000.-Ft. Mit kapnak ezért a résztvevők?

A nevezési díj ellenében a Magyar Grillszövetség biztosítja az alábbi nyersanyagokat, 10 adagra: tisztított pisztráng, édes kömény, Bontott csirke, cukkini, Sertés tarja, kukoricadara, marha oldalas, burgonya, túró.
 
– Hogyan zajlik a verseny?

A szervezők 6:00-kor találkoznak a csapatokkal. A 8:30-kor kezdődő megnyitóra már minden csapat elkészíti, feldíszíti a főzősátrát és felkészül a versenyre. Előkészíti a grillezéshez és a zsűri fogadásához szükséges eszközöket.
A megnyitó után a versenyben résztvevő hivatalos zsűri és társadalmi zsűri tagjai ünnepélyes esküt tesznek, hogy pártatlanok és elfogulatlanok lesznek a csapatokkal szemben és kijelentik, hogy csak a legjobb, legfelkészültebb csapatokat juttatják győzelemre.
– Mit jelent az, hogy „vak zsűri” is értékel?
–  A „vak” zsűri nem tudja melyik csapat készítményét kóstolja, külön sátorban értékel,  míg az „asztali,mozgó, zsűri”  a helyszínen értékel. Az úgynevezett vak zsűrizéshez a szervezők által biztosított, zárható edénybe kell tálalni 3 adag ételt, amit a segítők továbbítanak a sátorba.

– Mik az értékelési szempontok?
Mint minden gasztronómiai versenyen: az étel kinézete, az étel harmóniája, a fő alkotóelem kinézete, optimális készültségi foka a fő alkotóelemnek, a fő alkotóelem íze, a köret íze. A vak zsűri tálalást nem pontoz, míg az asztali, mozgó zsűri igen, hiszen ők látják, a szépen elkészített és tálalt ételt. Szintén pontozzák a sátor dekorálását, vidámságot, öltözéket, hangulatot,


Mit kapnak a nyertesek?

 
-Vándorserleget, amely az összetett első helyezetté, amely 3 egymást követő elnyerés után a csapaté marad.
 
Az úgynevezett  FUN  díj  amelyből egy kerül kiosztásra, a nemzetközi zsűrizés szabályai alapján, azon csapat nyeri el ahol a sátor dekorálása, a csapat öltözéke, vidámsága, kimagasló. 

Fotónk egy korábbi versenyen készült.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…