A Magyar Grillszövetség ismét a SzeptEmber Feszt keretében, szeptember 8-án, vasárnap szervezi meg a profi Grillbajnokságot Budapesten a Népligetben.
A részletekről Ferenczi Istvánt, a Magyar Grillszövetség Elnökét faggattuk.
-A Magyar Grillszövetség 2013-ban is megrendezi az országos grill bajnokságot immár 14. alkalommal. Kik indulhatnak a versenyen?
-Indulhat minden olyan 4 fős csapat, korhatár nélkül, aki a versenykiírás feltételeit, elfogadja és a nevezési díjat határidőre befizeti.
A jelentkezési, nevezési lapok leadási határideje: 2013. augusztus. 15. A főzőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.
Helyszín: Budapest, Népliget, a SzeptEmber Feszt ideje alatt. Egy csapat 4 főből áll, kik környezetük dekorációjával és öltözékükkel is felkeltik a közönség, és természetesen a zsűri figyelmét. Az alapvető biztonsági és higiéniai szabályokat minden résztvevőnek kötelezően be kell tartania. Elektromos készülék,használata tilos! A fő alkotó rész kizárólag csak nyárson, vagy rácson készülhet faszénparázs felett.
– Nevezési díj csapatonként 15 000.-Ft. Mit kapnak ezért a résztvevők?
A nevezési díj ellenében a Magyar Grillszövetség biztosítja az alábbi nyersanyagokat, 10 adagra: tisztított pisztráng, édes kömény, Bontott csirke, cukkini, Sertés tarja, kukoricadara, marha oldalas, burgonya, túró.
– Hogyan zajlik a verseny?
A szervezők 6:00-kor találkoznak a csapatokkal. A 8:30-kor kezdődő megnyitóra már minden csapat elkészíti, feldíszíti a főzősátrát és felkészül a versenyre. Előkészíti a grillezéshez és a zsűri fogadásához szükséges eszközöket.
A megnyitó után a versenyben résztvevő hivatalos zsűri és társadalmi zsűri tagjai ünnepélyes esküt tesznek, hogy pártatlanok és elfogulatlanok lesznek a csapatokkal szemben és kijelentik, hogy csak a legjobb, legfelkészültebb csapatokat juttatják győzelemre.
– Mit jelent az, hogy „vak zsűri” is értékel?
– A „vak” zsűri nem tudja melyik csapat készítményét kóstolja, külön sátorban értékel, míg az „asztali,mozgó, zsűri” a helyszínen értékel. Az úgynevezett vak zsűrizéshez a szervezők által biztosított, zárható edénybe kell tálalni 3 adag ételt, amit a segítők továbbítanak a sátorba.
– Mik az értékelési szempontok?
Mint minden gasztronómiai versenyen: az étel kinézete, az étel harmóniája, a fő alkotóelem kinézete, optimális készültségi foka a fő alkotóelemnek, a fő alkotóelem íze, a köret íze. A vak zsűri tálalást nem pontoz, míg az asztali, mozgó zsűri igen, hiszen ők látják, a szépen elkészített és tálalt ételt. Szintén pontozzák a sátor dekorálását, vidámságot, öltözéket, hangulatot,
Mit kapnak a nyertesek?
-Vándorserleget, amely az összetett első helyezetté, amely 3 egymást követő elnyerés után a csapaté marad.
Az úgynevezett FUN díj amelyből egy kerül kiosztásra, a nemzetközi zsűrizés szabályai alapján, azon csapat nyeri el ahol a sátor dekorálása, a csapat öltözéke, vidámsága, kimagasló.
Fotónk egy korábbi versenyen készült.