2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Főételek
  • »
  • Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Vargányás vaddisznópörkölt bográcsban (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

 

Hozzávalók 10 főre:

 

2 kg süldő vaddisznólapocka (színhús) vagy comb,

 

20 dkg füstölt mangalicaszalonna,

 

50 dkg makói vöröshagyma,

 

5 dkg édes nemes szegedi fűszerpaprika,

 

2 dkg borókabogyó,

 

2db babérlevél

5 dkg paradicsompüré,

15 dkg zöldpaprika,

20 dkg zsír,

6 dl vörösbor (Bikavér vagy Kadarka),

4 gerezd fokhagyma,

só, bors, majoránna,

1db király vargánya apróra vágva

(*1 evőkanál mustár 1 evőkanál tejföllel- aki szereti)

Előkészítés:

A bográcsot a parázs felé helyezzük.

A füstölt mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban,

majd a pörcöt leszűrjük.

A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst 3-4 dkg-os kockákra vágjuk. Zsírban finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítunk. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.

Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.

A zúzott fokhagymát és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk.

A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük.

A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.

Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk. Az ételt készre főzzük.

Megjegyzés:(jómagam még egy evőkanál mustárt egy kanál tejföllel elkeverek és végül a pörkölthöz keverek).

A kész pörköltet a kisütött füstölt szalonna pörccel

meghintjük és főtt burgonyával vagy dödöllével tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…
Vadas hús zsemlegombóccal
Hozzávalók: vegyes leveszöldség (répa, zöldség, karalábé, zeller) 1 nagy fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 kg sertéshús vagy marhahús 4+2 evőkan…

További cikkek