2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Főételek
  • »
  • Szent György napi nyársak (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Szent György napi nyársak (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók 4 főre

40 dkg spárga

20 dkg vékonyra szeletelt, húsos mangalica szalonna vagy kolozsvári szalonna

1db padlizsán

1db cukkíni

4 fej erdőszéli csiperke

1 db piros kaliforniai paprika

2 fej hagyma

fehér bors

kakukkfű

olívaolaj

 

Az öntethez:

4 dl joghurt

1 csokor kapor

1 kiskanál porcukor

csipetnyi só

 

elkészítés

A spárgasípokat grillezés előtt megmossuk, megtisztítjuk és a bütyköket levágjuk, majd harmadoljuk.

A padlizsánt és a cukkínit karikákra, a paprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, majd ismét félbe vágjuk.

A hagymákat megtisztítjuk, majd félbevágjuk (kereszt irányban).

A padlizsánt kissé besózzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy keserű ízét elveszítse. Lecsepegtetjük és megtörölgetjük.

A spárgasípokat egyesével szalonnacsíkokba tekerjük és felváltva a cukkínivel, padlizsánnal, paprikával, gombával és a hagymával a 4 nyársra ráhúzzuk.

Az elkészült nyársakat olívaolajjal megkenjük, majd borssal, sóval, kevés kakukkfűvel fűszerezzük.

Izzó parázs fölött forgatva lassan megsütjük.

Keverőtálba öntjük a joghurtot, és habverővel jól elkeverjük. Sóval, porcukorral, ízesítjük, végül hozzáadjuk a finomra megvágott friss kaprot is. A kapros joghurtos öntetet adjuk a nyársak mellé.

(Az elkészült nyársakhoz Gyuri sógorom kedvére sült burgonya köretet is tálaltunk:-). )

 

Bor ajánlat Szent György-hegyi olaszrizling

 

Szent György napi nyársak: a kíváló kardforgató napján, mi nyársakat forgatunk.

Megjegyzés:

1. Szent György napja ápr. 24.-e. E napot Európa nagy részében a tavasz kezdeteként tartották számon. A rómaiak e napon ünnepelték a Paliliá-t, amikor a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat s jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot is mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban. Az egyház a legenda szerinti sárkányölő Szent György névünnepét tette erre a napra…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek