2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Desszertek
  • »
  • Zsúrkenyér töltve (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Zsúrkenyér töltve (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók 4 főre

Zsúrkenyerekhez:

1 kg finomliszt

3 dkg élesztő

2 dkg só

3 dkg cukor

5 dkg házi vaj

5-6 dl tej

1 tojássárgája (a kenyerek kenéséhez)

 

Töltelékhez (/ zsúrkenyér):

2 db keményre főzött tojás

10 dkg majonéz

1 közepes méretű zeller

1 db csemegeuborka

1 közepes méretű burgonya

4 szelet gépsonka

1 db alma

5 dkg vaj

2 szál apróra vágott petrezselyemzöld

elkészítés

Zsúrkenyerek készítése:

Az elmorzsolt élesztőt 1dkg cukorral, 1 evőkanál liszttel, 1dl langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, majd 10-15 percre meleg helyre tesszük, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt (felfuttatott) élesztővel és a 4-5 dl tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást.

A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, kb. 50 percig kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk.

Ezután kizsírozott, lisztezett sütőlemezre helyezzük, 2-3 vágást teszünk mindegyiknek a tetejére és kb. 25 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd tojássárgája és tej keverékével lekenjük és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve kis időre letakarjuk a megsült zsúrkenyereket egy tiszta konyharuhával.

Töltelék készítése:

A felkockázott zellert ételízesítős vízben, a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük.

A burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a zellert leszűrjük. Megvárjuk amíg kihűl.

Apró kockára vágjuk a kemény tojásokat, a csemegeuborkát és a megtisztított almát, gépsonkát, és a kihűlt zellerrel, a burgonyával, a petrezselyem-zölddel, és vajjal, valamint majonézzel összekeverjük.

Összeállítás:

Kettévágunk keresztben egy zsúrkenyeret, belsejét kikaparjuk, és a kenyeret megtöltjük a töltelékkel.

Eredeti formájára összeállítjuk a zsúrkenyeret, és alufóliába csomagolva, legalább egy fél napra hűtőbe tesszük.

Szeletelve kínáljuk.

 

 

Faragó család közös produkciója: Faragó Márta zsúrkenyér elkészítése, Taksár Ferenc receptleírás elkészítése, Faragó Zsolt zsúrkenyér megtöltése.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hozzávalók:   • 1 zacskó kerekpiskóta (puha) • 1 zacskó keksz • 3 alma • 20 dkg margarin   • 20 dkg barnacukor • Fahéj, citromlé…
Hozzávalók a Jetty-tortához: • 20 dkg + 20 dkg = 40 dkg porcukor • 15 dkg + 20 dkg = 35 dkg margarin   • 2 tojás • fél csomag sütőpor • 30 …
Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum