2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Desszertek
  • »
  • Zserbó szilvalekvárral, mákkal töltve (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Zserbó szilvalekvárral, mákkal töltve (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

„A háromlapos süteményt a sűrű szilvalekvár és a mák harmonikus együttese teszi különlegessé”.

hozzávalók 4 főre

50 dkg liszt

17 dkg porcukor

15 dkg zsír

1 tyúktojás

1/2 csomag élesztő (2,5dkg)

2 csomag vaníliás cukor

1 pohár (1,5dl) tejföl

 

 

Töltelékhez:

30 dkg mák

15 dkg cukor

1 citrom héja

1 kis üveg szilvalekvár

víz

 

Tetejére :

Csokoládémáz

 

elkészítés

Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást.

A tésztát jól összedolgozzuk, három egyenlő részre osztjuk, legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.

A három részre osztott tésztát kb. 25×35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk.

Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a tepsi széléig, mert kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik .

Bekenjük szilvalekvárral és erre tesszük a mákos töltelék felét.

Ráhelyezzük a második tésztalapot és ezt is megkenjük lekvárral.

Végül a harmadik lappal beborítjuk.

Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét megszurkáljuk és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit, amennyit elfogyasztunk.

Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg azonnal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…
Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…

További cikkek