Egy jó éles kés minden helyzetben segít
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 5. szerda

Györgyi ünnepli névnapját.
Holnap Ivett napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Egy jó éles kés minden helyzetben segít
Egy jó éles kés minden helyzetben segít PDF Nyomtat Email
2020 december 20., vasárnap 18:56

Ha rendszeresen jársz túrázni, kempingezni, akkor tudod, hogy egy jó éles kés számos helyzetben lehet a legjobb barátod. Ilyen kést azonban nem annyira könnyű találni: még ha a vásárláskor éles is, számos esetben hamar tompulnak, és a rendszeres élezgetés ellenére is nehéz kezelni őket. Kivéve, ha minőségi késeket vásárolsz, amiknek a pengéje sokáig marad éles.


Ha egy kempingezés során jössz rá, hogy a nálad lévő kés életlen, már a táborhely kialakításával is lehetnek problémáid, de a vacsora készítésével mindenképpen. A kés ugyanis az az univerzális eszköz, ami mindenben segítségedre lehet, ha a szabadban töltöd az idődet - kivéve, ha már megint életlen.


Amikor egy örökkévalóság szeletelni…

Biztosan neked is ismerős: nehezen vágod fel a húst, egy örökkévalóság megszabadítani a csirkecombot a bőrétől, olyan puha alapanyagok, mint a paradicsom, pedig előbb nyomódnak szét, minthogy össze tudnád vágni őket. Ez a konyhai kések esetében ugyanúgy megtörténhet, mint a szabadban használt késekkel.

Ez mind annak a jele, hogy a késed életlen. És ha nem megfelelő a minősége, akkor élezheted akár hetente is, nagyon hamar újra ezt a jelenséget fogod tapasztalni. Csak az igazán színvonalas kések képesek hosszabb távon is megtartani az élüket. Ilyen például az orosz Kizlyar Supreme márka, ami híres tartósan kiváló késeiről. A különböző acélok felhasználásával készült pengék nem fognak egyhamar elkopni, így lényegesen lecsökkentheted az alapanyagok feldolgozásával töltött időt. A húsok, zöldségek, gyümölcsök felvágása többé nem lesz szenvedés, könnyedén átvágod magad rajtuk, és már mehetnek is a bográcsba, grillrácsra!


Az igazán jó kések nem kopnak el

Bár minden késre ráfér időnként az élezés, a jobb fajtákat sokkal ritkábban kell fenni, mint a silányabbakat. Mégis, utóbbiakkal valahogy sokkal gyakrabban találkozhatunk mind a háztartásokban, mind a túrázások során. A magyarázat persze egyszerű: a gyengébb minőségű kések lényegesen olcsóbbak, és az ember igyekszik spórolni, amikor tud, ez pedig igaz a késekre is.

Csakhogy ennek az lesz a következménye, hogy minden tevékenység, amihez kelleni fog a késünk, igazi tortúrává válik. Ez az a terület, ahol érdemes áldozni a minőségi eszközökre, hogy minél jobban megkönnyítsük magunknak a munkát. Kezdetnek például a strapabíró, tartósan éles kések vásárlásával./X/

A fotó forrása:
vzwer / Shutterstock.com


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások