2023. 10. 1. vasárnap

Malvin
1 EUR 390 HUF
1 GBP 451 HUF

Nem szabad félvállról venni a változókort!

A menopauza kezelésével nem csak a vele járó szubjektív kellemetlen tünetek szüntethetők meg, de súlyos betegségek kockázata is csökkenthető. Sajnos a magyar nők csak néhány százaléka fordul orvoshoz a változókori panaszokkal.

 

A menopauza, azaz a menstruáció elmaradása 45-55 év között következik be a hölgyeknél, és a hormonváltozás egyéntől függően változatos tüneteket okoz. Leggyakrabban hőhullámok, alvászavar, izzadás, hüvelyszárazság, bőrszárazság, hajhullás, hangulatváltozások, libidócsökkenés és testsúlygyarapodás figyelhető meg az érintetteknél. Ugyanakkor azt jóval kevesebben tudják, hogy a hormonváltozásokkal és menstruáció elmaradásával párhuzamosan jóval nagyobb lesz a rizikója számos súlyos betegségnek is: például szív- és érrendszeri problémák, csontritkulás.

 

Egy brit kutatás szerint a szigetországban élő, menopauzás panaszoktól szenvedő hölgyek több, mint fele kért orvosi segítséget tünetei megszüntetéséhez.[1] „Magyarországon tapasztalataim szerint a hölgyek kis százaléka fordul orvoshoz a menopauza tünetei miatt. Holott ez az állapot sikeresen és hatékonyan kezelhető, ha időben foglalkozunk vele. A menopauza környékén tartó hölgyeknek jóval többet tudunk segíteni, mint a 60 év feletti pácienseknek. Nagyon sok tévhit övezi a témát, ráadásul a hölgyek tele vannak szégyenérzettel, illetve nem fogadják el a korral járó nehézségeket.” – mondta Dr. Mészáros Gábor, a Semmelweis Egyetem klinikai főorvosa,  szülész-nőgyógyász.

 

Általánosságban elmondható, hogy a magyar nők kétharmada jár legalább háromévente méhnyakrákszűrésre.[2] Ezen kívül főleg panasz esetén fordulnak orvoshoz. Dr. Mészáros Gábor kifejtette: „A nők fiatalabb korban elsősorban fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsok miatt keresik fel a nőgyógyászt, később a gyermekvállalással kapcsolatos vizsgálatok miatt, vérzészavarok, illetve a különböző fertőzések okozta panaszok esetén. Alapvetően egy fiatal lánynak a szexuális élet megkezdésével egyidőben kell először ellátogatni a nőgyógyászhoz, később pedig rendszeresen részt ajánlott venni méhnyakrák, szükség esetén HPV szűrésen. Bár a menopauza ideje szintén kihívásokat tartogat minden hölgy számára, ennek ellenére jóval ritkábban fordulnak szakemberhez.”

 

A nőgyógyászat legdinamikusabban fejlődő területei: a meddőség, az endometriózis illetve a menopauza kezelése. A nőgyógyász szakorvos kifejtette: „Általános tapasztalat, hogy a gyermekvállalás kitolódik, így részben az életmód, részben pedig az idősebb életkor miatt egyre több párnak van szüksége orvosi segítségre a sikeres gyermekvállaláshoz. Ma már nagyon hatékony és sikeres módszerek állnak rendelkezésre, amelyekkel segíteni tudunk a gyermeket vágyó pároknak. Hasonlóan hatékony megoldások segítik a menopauza szakaszába érkező hölgyeket is, sajnálatos, hogy a 45-55 év közötti nők nemigen fordulnak orvoshoz tüneteikkel.” A menopauza kivizsgálása körültekintő, korszerű protokoll alapján zajlik, amelynek során különböző laborvizsgálatokkal ellenőrzik a hormonrendszer állapotát (beleértve a női hormonok mellett a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és a szénhidrátanyagcsere állapotát is). Emellett évente méhnyakrákszűrésre, mammográfiára és nőgyógyászati ultrahangvizsgálatra is sor kerül. Kimondhatjuk, hogy a menopauza kezelésben résztvevő hölgyek szorosabb megfigyelés alatt állnak onkológiai szempontból is.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5019289/

[2] http://old.semmelweis.hu/wp-content/phd/phd_live/vedes/export/pakaiannamaria.d.pdf

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek