2022. 06. 29. szerda

Péter, Pál
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Vér- és vizeletvizsgálatok: mire jók?

Milyen vér- és vizeletvizsgálatok léteznek? Vannak olyan vizsgálatok, melyeket érdemes beutaló nélkül is elvégezni akkor, ha esetleg egy betegségre gyanakszunk, vagy csak szeretnénk megőrizni az egészségünket? Íme egy körkép a leggyakoribb vizsgálatokról, tájékoztatással.

Laktózintolerancia megállapítása

Sokak szervezete reagál gyanúsan a tejtermékekre, ezért többen élnek úgy, hogy sejtésük szerint laktózintoleranciájuk van, ezért kerülik a tejszármazékokat. Mindezt konkrét diagnózis hiányában teszik, pedig a különböző érzékenységek sokfélék lehetnek, és a mértékük is eltérhet.

Előfordulhat, hogy teljesen más az érzékenység tárgya, vagy éppen csak bizonyos tejtermékek érintettek. Ráadásul ott a tejfehérje-érzékenység is, amely nem tejcukor, és teljesen más okból reagál rosszul a szervezet a tejre ebben az esetben, a diéta is jóval szigorúbb és máshogy is működik.

 

A laktózintolerancia egy autoszomális recesszív állapot, az LPH aktivitásának csökkenése eredményezi. Az LPH-nak köszönhetően alakul a laktóz glükózzá és galaktózzá. Ezért ha laktózintoleranciára gyanakszunk, öndiagnózis helyett menjünk el vizsgálatra. Mit takar a laktózintolerancia-vizsgálat?

 

A laktózintolerancia-vizsgálat az LCT-gént vizsgálja, mely az öröklött laktózintoleranciát mutatja ki, vérvizsgálattal. Az eredményt 14 napon belül megkapja a páciens.

Terhességi vérvizsgálat

A terhesség során többféle vizsgálatot szoktak végezni, a legismertebb ezek között a magzati ultrahang, illetve ennek modern, többdimenziós változatai. Azonban másfajta szűrésekre is szükség lehet.

 

Toxoplasma vizsgálat például a leggyakoribb terhességi vérvizsgálat. Ennek az az oka, hogy egy olyan parazitát keresünk a vizsgálat során, melynek jelenléte súlyosan károsíthatja a magzatot.

 

Ez az egysejtű parazita Toxoplasma gondii néven ismert. Jellemzően szájon át szokott bejutni a szervezetbe. Így okozva a toxoplazmózis nevű fertőzést, amely általában tünetmentes szokott lenni. Nincsenek speciális tünetei, ezért nem is feltétlenül kell tudnunk róla, hogy fertőzöttek vagyunk. Általában csak a célzott vérvizsgálat segítségével derül ki a fertőzött állapot.

 

Ennek a fertőzésnek terhesség esetében van jelentősége. Mert a kórokozók tartós jelenléte, a véráramban történő keringésük a magzat veleszületett fertőzését okozhatja. A terhesség alatt pedig súlyosan károsodhat a megfertőződött magzat, ezért a szűrés, a toxoplasma jelenlétére koncentráló vérvizsgálat azért fontos, hogy kiszűrjük ezt a problémát.

 

Az első trimeszterben akár 25%, a másodikban 50% is lehet az esélye annak, hogy a fertőzött anyától a magzat megbetegszik. Az utolsó trimeszterben már több mint 60% az esélye ennek.

 

A toxoplazma vizsgálat lelete két fontos adatot mutat meg nekünk. Az IgG azt jelzi, átesett-e már a fertőzésen az anya, az IgM érték megmutatja, hogy friss-e a fertőzés./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

KliniKaland:Allergia
Világszerte mintegy 20.000 allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk, melyek évről évre egyre több embert érintenek. A gyerekek körében az…

További cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum