2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 377 HUF
1 GBP 436 HUF

Vér- és vizeletvizsgálatok: mire jók?

Milyen vér- és vizeletvizsgálatok léteznek? Vannak olyan vizsgálatok, melyeket érdemes beutaló nélkül is elvégezni akkor, ha esetleg egy betegségre gyanakszunk, vagy csak szeretnénk megőrizni az egészségünket? Íme egy körkép a leggyakoribb vizsgálatokról, tájékoztatással.

Laktózintolerancia megállapítása

Sokak szervezete reagál gyanúsan a tejtermékekre, ezért többen élnek úgy, hogy sejtésük szerint laktózintoleranciájuk van, ezért kerülik a tejszármazékokat. Mindezt konkrét diagnózis hiányában teszik, pedig a különböző érzékenységek sokfélék lehetnek, és a mértékük is eltérhet.

Előfordulhat, hogy teljesen más az érzékenység tárgya, vagy éppen csak bizonyos tejtermékek érintettek. Ráadásul ott a tejfehérje-érzékenység is, amely nem tejcukor, és teljesen más okból reagál rosszul a szervezet a tejre ebben az esetben, a diéta is jóval szigorúbb és máshogy is működik.

 

A laktózintolerancia egy autoszomális recesszív állapot, az LPH aktivitásának csökkenése eredményezi. Az LPH-nak köszönhetően alakul a laktóz glükózzá és galaktózzá. Ezért ha laktózintoleranciára gyanakszunk, öndiagnózis helyett menjünk el vizsgálatra. Mit takar a laktózintolerancia-vizsgálat?

 

A laktózintolerancia-vizsgálat az LCT-gént vizsgálja, mely az öröklött laktózintoleranciát mutatja ki, vérvizsgálattal. Az eredményt 14 napon belül megkapja a páciens.

Terhességi vérvizsgálat

A terhesség során többféle vizsgálatot szoktak végezni, a legismertebb ezek között a magzati ultrahang, illetve ennek modern, többdimenziós változatai. Azonban másfajta szűrésekre is szükség lehet.

 

Toxoplasma vizsgálat például a leggyakoribb terhességi vérvizsgálat. Ennek az az oka, hogy egy olyan parazitát keresünk a vizsgálat során, melynek jelenléte súlyosan károsíthatja a magzatot.

 

Ez az egysejtű parazita Toxoplasma gondii néven ismert. Jellemzően szájon át szokott bejutni a szervezetbe. Így okozva a toxoplazmózis nevű fertőzést, amely általában tünetmentes szokott lenni. Nincsenek speciális tünetei, ezért nem is feltétlenül kell tudnunk róla, hogy fertőzöttek vagyunk. Általában csak a célzott vérvizsgálat segítségével derül ki a fertőzött állapot.

 

Ennek a fertőzésnek terhesség esetében van jelentősége. Mert a kórokozók tartós jelenléte, a véráramban történő keringésük a magzat veleszületett fertőzését okozhatja. A terhesség alatt pedig súlyosan károsodhat a megfertőződött magzat, ezért a szűrés, a toxoplasma jelenlétére koncentráló vérvizsgálat azért fontos, hogy kiszűrjük ezt a problémát.

 

Az első trimeszterben akár 25%, a másodikban 50% is lehet az esélye annak, hogy a fertőzött anyától a magzat megbetegszik. Az utolsó trimeszterben már több mint 60% az esélye ennek.

 

A toxoplazma vizsgálat lelete két fontos adatot mutat meg nekünk. Az IgG azt jelzi, átesett-e már a fertőzésen az anya, az IgM érték megmutatja, hogy friss-e a fertőzés./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek