2021. 10. 22. péntek

Előd
1 EUR 363 HUF
1 GBP 431 HUF

Van-e joghurt a joghurtos müzliben?

Doris Fritzsche – Tejcukorérzékenység

Tej, joghurt, vaj, kenyér, kolbász, felvágott, csalamádé, mustár és mirelit pizza. Mi a közös ezekben az ételekben? Talán meglepő, de az, hogy mindegyik tartalmazhat laktózt. Így aki tejcukor-érzékenységben szenved, nem intézheti el annyival a dolgot, hogy laktózmentes tejre, joghurtra és sajtokra vált, és nem fogyaszt több tejterméket. Megijedni azonban nem kell, egy egyszerű módszer segítségével bárki megtanulhatja, hogy miként ismerheti fel, és kerülheti el a rejtett tejcukrokat. A Tejcukor-érzékenység című könyv ehhez nyújt segítséget.

Minden betegség esetében az első és legfontosabb, hogy észrevegyük a tüneteket, és felismerjük a probléma valódi okát. Így van ez a tejcukor-érzékenység esetében is. Nem is gondolnánk, de a laktóz-intolerancia világszinten is népbetegségnek számít, ugyanis csupán az össznépesség alig fele képes a tejcukrot csecsemőkora után hasznosítani. Van, aki tud minderről, van, aki csak sejti, és van, akiben fel sem merül, hogy ez állhat emésztési zavarainak hátterében. Rendszeres hasfájás, gyakori teltségérzet, puffadtság, visszatérő fejfájás, kimerültség. Ha ezeket tapasztaljuk, könnyen lehet, hogy laktóz-intoleranciától szenvedünk. A könyvben található rövid teszt kitöltésével egyszerűen eldönthetjük, hogy érintettek vagyunk-e.

Doris Fitzscher táplálkozási szakértő könyve segít nekünk megérteni a tejcukor-érzékenyég okát, és hasznos táblázatokkal nyújt eligazodást, hogy milyen élelmiszerekben található rejtett tejcukor, és mi az, amit fogyaszthatunk laktóz-intoleranciával is. Ennek tudatában például jobb, ha elkerüljük a müzliszeleteket, a félkész ételeket, az édesítő tablettákat, a felvágottakat vagy a kétszersültet. Bátran fogyaszthatunk viszont bármilyen friss vagy fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt, burgonyát, tésztát, rizst, de a laktózmentes tejtermékek mellett akár „sima” keménysajtot, fehérpenészes sajtokat vagy szeletelt sajtot is.

A Tejcukor-érzékenységben a táplálkozási napló mellett bevásárlási tanácsadóval kiegészített receptgyűjteményt is találunk: több mint 50 recepttel a könnyű, ám tápláló levesektől, a vegetáriánus vagy húsos főételeken át egészen a „tejtermékeket” igénylő finomságokig. A könyvből pedig az is kiderül, hogy ugyan a joghurtos müzliben nincs valódi joghurt, ha laktóz-intoleranciában szenvedünk mégis kerülnünk kell a fogyasztását, mivel a benne található sovány joghurtpor tejcukor-tartalma szinte meghatározhatatlan.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Vasgyári Rendőrőrs területén szolgálatot teljesítő egyik körzeti megbízott fogta el azt a huszonnyolc rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit, akit …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum