2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Új diagnosztikai módszer a hörgőrák ellen a MISEK-ben

Új diagnosztikai módszer a hörgőrák ellen a MISEK-ben

Új kutatás-fejlesztési projekt indul a MISEK-ben a BioDiagnostica Kft. szervezésében. A program a hörgőrák korai felismerését célozza meg. A diagnosztikum kipróbálásának körülményeiről, a betegségről, a projekt különlegességéről a résztvevők hétfőn tájékoztatták a sajtó képviselőit.

“Ma a tüdőrák betegséget világszerte az esetek több mint 80 százalékában csupán késői fázisában  ismerik föl. Olyankor, amikor már kisebb eséllyel gyógyítható – így ez a leggyakrabban halállal végződő ráktípus. A korán, még tünetmentes szakaszban felismert tüdőrák azonban jelentős, közel 50 százalékban is sikerrel gyógyítható.

Dr.Tiba Sándor, a MISEK főigazgatója elmondta:- Örömmel üdvözöltük a projekt beindítását. Az egyetemi oktatókórház évente 1,25 millió beteget lát el, akik között, a tüdőrákos betegek száma  az országos átlag felett van.

Dr.Csánky Eszter osztályvezető főorvos hozzáfűzte, ez mindenki számára kiemelten fontos, hiszen a hörgőrákos betegek esetében a betegség közel 90 százalékát akkor fedezik fel, amikor már nem lehet érdemi gyógymódot találni. A hörgőrák öt éves túlélése nagyon alacsony az egész világon. A diagnosztikum kipróbálása segíthet, hogy már akkor lássuk a daganatot, amikor tünet még nincs, de a rák már jelen van.

– A BioDiagnostica Kft. tulajdonosai és az ország vezető pulmonológiai intézetei egy olyan diagnosztikára alkalmas prototípus vérteszt kifejlesztésére, kipróbálására és piacra vitelére szövetkeztek, amely egy diagnosztikai berendezéseket gyártó angol cég ellenanyag alapú biochip közös fejlesztésére épül,- mondta Prof.Dr.Takács László projekt vezető, majd hozzátette – hazánkban ez az első ilyen projekt, s a világban sincs még forgalomban hatékony vérteszt. Miután ez egy klinikai kísérlet, a betegek nem kérhetik a szűrést.

A Tüdőrák diagnózisra és a korai tüdőrák szűrésére alkalmazható diagnosztikum kipróbálása elnevezésű projektet a magyar állam és az unió is támogatja.
 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum