2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Stressz kezelés felső fokon: a Pentagon is vizsgálta a meditációt

Stressz kezelés felső fokon: a Pentagon is vizsgálta a meditációt

A Pentagon 2,5 millió dolláros kutatást végzett annak felderítésére, mennyire hatékony a Transzcendentális Meditáció az extrém magas stressz kezelésében. Az eredmény döbbenetes!

Nekünk, nyugati embereknek szinte természetes, hogy stressz alatt éljük az életünket. A szorongás, aggódás, fásultság és fáradtság szinte velejárója a mindennapjainknak. És ennek leküzdésére természetesen nem csak a kávé vagy a gyógyszerek az ellenszer. Arról sokat olvashatunk, hogy a stressz ellen az egyik legjobb természetes módszer a meditáció. Ezt szerencsére már nem kell elhinnünk, hiszen számos kutatás bizonyítottan alátámasztja. De mi a helyzet az extrém magas stresszel?

Transzcendentális Meditáció a Pentagonban

Ezt vizsgálta a Pentagon, az USA katonai szervezete, amely a háborúból visszatérő veteránok kezeléséért is felelős. Ha a mi stressz szintünk magas, elképzelhetjük, mekkora stresszel kell ezeknek az embereknek megküzdeniük: a háborúból visszatérő katonákat sokszor folyamatos rémképek, emlékképek gyötrik, emiatt nem tudnak aludni, vagy az utcára kimenni – így gyakorlatilag dolgozni sem tudnak. A stressznek ezt az extrém magas fokát PTSD-nek, vagyis poszt-traumatikus stressz szindrómának nevezzük.

Kulcsfontosságú, hogy ezek az emberek vissza tudjanak integrálódni a társadalomba, emiatt a Pentagon folyamatosan kutatja az új lehetőségeket, amelyekkel a leghatékonyabban tud segíteni rajtuk. Így nem csoda, hogy felfigyelt a Transzcendentális Meditációra, és elkezdte kutatni annak hatásait. Összesen 2,5 milliárd dollárt költött egy nagyszabású kutatásra, amelyben a TM hatékonyságát vizsgálták a hagyományos pszichoterápiával szemben. A 2018-ban publikált tanulmány meglepő eredményt hozott: a Transzcendentális Meditáció mintegy 40%-kal bizonyult hatékonyabb technikának a poszt-traumás stressz csökkentésében, mint a hagyományos pszichoterápia.

Hogy lehetséges ez, és mi köze ennek hozzánk? A Transzcendentális Meditáció egy mély meditációs technika, amely egy különlegesen mély pihenést tesz lehetővé, így nagyon mély szinten feltölt, és oldja a stresszt. S ha az extrém stressz kezelésében ennyire hatékony, elképzelhetjük, mennyire hatékony a mi átlagos stresszeink kezelésében.

TM – kétszer olyan mély pihenés, mint a mély alvás során

Mennyire is mély az a pihenés, amit a Transzcendentális Meditáció során tapasztalunk? Ez pontosan mérhető. A testünk ellazult állapotban kevesebb oxigént használ fel, hiszen lelassul a légzésünk. Tehát az oxigénfogyasztás mértékéből megállapíthatjuk, mennyire vagyunk ellazult, nyugalmi állapotban. A mély alvás során oxigénfogyasztásunk mintegy 8%-kal csökken a Harvard Medical School tanulmánya szerint, ezzel szemben a Transzcendentális Meditáció gyakorlása alatt ez a csökkenés 16%-ra ugrik! Ez alapján tehát a TM gyakorlása kétszer olyan mély pihenést biztosít a testnek, mint a mély alvás. Ez hatalmas eredmény, hiszen minél mélyebb a pihés, annál mélyebben tud regenerálódni a test.

Így a mély meditáció alatt beindulnak a testünk öngyógyító folyamatai, oldódnak a mélyen gyökerező stresszek, javul a közérzetünk és az egészségi állapotunk. A Transzcendentális Meditáció technikája ráadásul könnyű is, azért szokták szeretni. Nem igényel előképzettséget, és mivel az elme természetes működésére épül, egyszerű és bárki számára megtanulható./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Márkaépítés trendek 2023-ban
A márkaépítési irányvonalak a médiafogyasztási szokásokkal együtt szinte folyamatosan változnak. Ezekhez a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell, ha s…