2021. 08. 2. hétfő

Lehel
1 EUR 356 HUF
1 GBP 416 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Rövidebb műtéti idő, könnyebb gyógyulás – új készüléket adtak át a megyei kórházban

Rövidebb műtéti idő, könnyebb gyógyulás – új készüléket adtak át a megyei kórházban

Új  adtak át szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. Ennek segítségével az orvosok képesek lesznek a bőrt, illetve különböző szöveteket olyan módon vágni, preparálni, hogy szikével nem is érnek hozzá.

A műszert a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti osztály által szervezett jótékonysági koncert bevételéből, valamint a Magyar Rákellenes Liga segítségével vásárolták. Tiba Sándor főigazgató az átadón köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a műszer beszerzéséhez. – A kórházban közel 28 ezer készülék működik, ezek karbantartása és működtetése komoly kiadásokkal jár. A költségvetés pedig mindenhol véges, nem mindig van lehetőségünk saját erőből a legújabb, rendkívül drága gépek beszerzésére. Éppen ezért nagyon hálásak vagyunk a cégeknek, magánszemélyeknek és természetesen a Magyar Rákellenes Ligának azokért a támogatásokért, amelyekkel lehetővé teszik új, korszerű eszközök megvásárlását – hangoztatta az igazgató.

Hogy mit is tud a most beszerzett argon plazma koagulátor, arról a Fül-Orr-Gégészeti osztály vezető főorvosa, Karosi Tamás tájékoztatott. – Ez egy multifunkcionális onkosebészeti eszköz. Magában foglal egy radiofrekvenciás vágóberendezést, egy elektromos kést és egy elektromos koagulátort (elektrosebészeti eszköz). A berendezés az argongázt nagy feszültségű elektromos áram segítségével körülbelül 2000 Celsius fokos plazma halmazállapotba hozza, amivel az orvosok képesek a bőrt, illetve különböző szöveteket vágni, preparálni. Méghozzá úgy, hogy nem érnek hozzá a szövetekhez. Magyarra lefordítva tehát, így okkal kisebb a szöveti megterhelés, károsodás a beavatkozás során, mintha szikével vagy ollóval vágnánk – mondta el Karosi Tamás.

A berendezésnek köszönhetően számos olyan eszközt elhagyhatnak a műtőasztalról, amelyeket korábban fel kellett használni egy operáció során. A betegek gyógyulási és ápolási ideje is jelentősen lerövidül, sokkal kevesebb időt kénytelenek a kórházban tölteni. – A berendezés használatával meg tudunk spórolni különböző egyéb készülékeket, fogyóeszközöket, ki tudjuk termelni az eszköz bekerülési költségét, illetve a karbantartási és amortizációs költségeket is – mondta még el a főorvos.

Az országban összesen két ilyen készülék van – ebből az egyik itt, Miskolcon. Az operációk során nagyon fontos, hogy minél kevesebb vérveszteséggel és minél kisebb roncsolással lehessen a műtétet megoldani, mert az eredmény az arcnál, a fejnél esztétikailag is nagyon fontos – ez az eszköz pedig ezekre kiválóan alkalmas.


Rozványi Balázs,
a Magyar Rákellenes Liga elnöke portálunknak elmondta: aki volt már beteg, az tudja, mennyire nem mindegy, mikor és milyen minőségben tud meggyógyulni. – Azért vásároltuk meg és adtuk át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórháznak az eszközt, hogy ezzel is javuljon a betegek gyógyulási minősége – emelte ki az elnök.

Pfliegler Péter
alpolgármester arról szólt, kiemelt jelentőséggel bír a város és a régió lakosságának egészségügyi állapota, a betegek gyors és lehetőleg minél kevesebb beavatkozással történő meggyógyítása. – Ez a műszer abban segít, hogy a daganatos betegek műtéti beavatkozása gyorsabb, gyógyulásuk pedig fájdalommentesebb legyen – emelte ki az alpolgármester.

– Azok a fiatalok, akik az orvosi egyetem elvégzése után azon gondolkodnak, hová menjenek dolgozni, bátran választhatják Miskolcot és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházat, ezen belül is a Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti osztályt annak érdekében, hogy tudásuk megmaradjon, sőt fejlődjön is – tette hozzá Pfliegler Péter, aki szerint egy olyan „gépparkot” találnak itt, ahol a 21. század legmodernebb készülékeit tudják használni. Az alpolgármester hozzátette, Miskolc önkormányzata mindig bátran, örömmel és kérdés nélkül áll olyan ügyek mellé, melyek a város polgárainak érdekeit szolgálják. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a március 5-én megtartott jótékonysági rendezvény megtartását is támogatják.

Az argon plazma koagulátor beszerzése közel 3 millió forintos beruházás volt, a következő célkitűzés pedig egy úgynevezett endoszkópos torony megvásárlása amely körülbelül 30 millió forintba kerül.

forrás:minap.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum